Bilim ve teknoloji

Çin'in 'Ölüm Denizi' modern tarımla yeniden canlandı

BEİJİNG, 4 Ocak (Xinhua) Suda tamamen çözünebilen potasyumlu gübre uygulaması sayesinde bölge yeniden canlılığa kavuştu. Modern tarımsal sulama taleplerini karşılayan bir güb...

Abone Ol

BEİJİNG, 4 Ocak (Xinhua) Suda tamamen çözünebilen potasyumlu gübre uygulaması sayesinde bölge yeniden canlılığa kavuştu. Modern tarımsal sulama taleplerini karşılayan bir gübre üretim tesisi, Çin'in kuzeybatısında bulunan ve çok tuzlu olması nedeniyle "Ölüm Denizi" olarak anılan kurumuş bir göl olan Lop Nur'da deneme üretimine başladı. Potasyum, mahsulün büyümesi için ana elementlerden biridir. Geleneksel potasyum hidratlı ürünler, iri partikülleri nedeniyle damla sulamaya uygun değildi. Yeni suda çözülebilen gübre ise toprak tarafından kolaylıkla emilebiliyor. Gübre tesisini geliştiren SDIC Xinjiang Luobupo Potas Ltd. Şti.'den bir araştırma ve geliştirme ekibi, ihtiyaçlarını öğrenmek için bölge çiftçilerini ziyaret etti ve yılda 1,5 milyon ton potasyum sülfat ile 100.000 ton potasyum sülfat magnezyum gübre üretim kapasitesine sahip bir tesis inşa etti. Çin'de yayımlanan Bilim ve Teknoloji Günlüğü (Science and Technology Daily) gazetesine göre "Luobupo" markasını taşıyan potasyum gübresi kullanıcıların güvenini kazandı.

Eylül 2021'e kadar, Lop Nur'dan 18 milyon tondan fazla potasyumlu gübre taşındı ve bu miktar iç pazar payının yaklaşık yüzde 45'ini oluşturdu. Gazete, daha önce Çin'de potasyum gübrelerin yüzde 70 oranında ithalata bağımlı olduğunu bildirdi. 1990'ların sonuna doğru jeologlar Lop Nur'da, dünyanın en büyük potasyum sülfatlı tuzlu su rezervini keşfetti. 2012 yılında, yıllık üretim kapasitesi 1,2 milyon ton olan bir potasyum gübre projesi faaliyete geçti. Gazete, Lop Nur bölgesinin yılda 200 günden fazla yedi veya daha yüksek şiddette rüzgar aldığını yazdı. Jeolojik, coğrafi ve tarihi değerlerinden ötürü Lop Nur, 19'uncu yüzyılın ortasından bu yana yurtiçi ve yurt dışından bilim insanlarının dikkatini çekiyor.

Gazeteye göre Lop Nur'un yıllık yağış miktarı 39 mm düzeyinde kalırken, buharlaşma miktarı ise 4.800 mm'nin üzerine çıkıyor. Yabancı uzmanlar burada potasyum sülfat üretilmesinin imkansız olduğunu belirtmişti. SDIC Xinjiang Luobupo Potas Ltd. Şti.'den araştırma grubu tatlı suyu çölün kenarından gelen acı suyla değiştirdi. Bunun sonucunda, bir ton potasyum sülfat üretmek için kullanılan su miktarı geleneksel üretim süreçlerinde kullanılan su miktarının üçte birine düştü. İşletme, Lop Nur'daki tuz gölü su potasyum kaynakları ve diğer elementler üzerine yaptığı araştırmalar sonucu 71 patent hakkı kazandı. İşletme ayrıca, araştırmaya daha fazla yatırım yapma, bilimsel ve teknolojik inovasyon ve dönüşümü teşvik etme taahhüdünde bulundu. İşletmenin Genel Müdürü Li Shoujiang, "Çiftçilerin faydalanabileceği daha fazla ürün tanıtacağız" dedi. Lop Nur, fabrikanın yanı sıra, demiryolu ulaşım projeleri, elektrik santralleri ve su tedarik projelerinin inşasıyla "Ölüm Denizi" olmaktan çıkıp bir "Servet Denizi" haline geliyor.