İnsanlar, pandemi sırasında kendilerini yeni tip koronavirüsten korumak için sosyal mesafenin ve tamastan mümkün olduğunca kaçınmanın önemini öğrendi. Kırklareli'de yaşayan Nurcan Özel, Xinhua'ya yaptığı yorumlarında, "Geçen yıl, ülkede pandemi ilk patlak verdiğinde, ödemelerimizi bulaşma endişesi nedeniyle plastik poşetlere nakit koyarak yapıyorduk" dedi.

Özel, "Kağıt paraları yıkayan komşularım bile vardı" diye konuştu. İlk günlerdeki bu abartılı hijyen takıntısı ortadan kalksa da insanlar, işlemleri sırasında hala temassız banka veya kredi kartlarını tercih ediyor. Tüketicilerin çevrimiçi olarak işlemlerini tamamlamalarına olanak sağlayan WeChat Pay uygulaması, Çin Endüstri ve Ticaret Bankası'nın (ICBC) Türkiye'deki iştiraki ile yapılan anlaşma çerçevesinde, bir yıl önce İstanbul Havalimanı'nda kullanılmaya başlandı.

İstanbul Havalimanı yönetimi, Xinhua'ya verdiği yazılı mülakatta, "Proje, ödeme sistemlerini çeşitlendirerek yolculara kolaylık sağlamayı ve başta Çinli turistler olmak üzere Türkiye'yi ziyaret eden tüm WeChat Pay kullanıcılarının alışkın oldukları yöntemi kullanmalarını sağlamayı hedefliyor" ifadesini kullandı. 90 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanı'nda, WeChat Pay için 40 adet POS terminal cihazının kurulumu yapıldı. Havalimanı yönetimine göre, WeChat Pay kullanıcıları akıllı telefonlarındaki QR kodunu okutarak satın aldıkları şeylerin ücretini kolayca öderken, bu ödeme sisteminin kullanımı her geçen ay artıyor.

Yetkililer, WeChat Pay'in kullanım sıklığının, pandemi sonrasında özellikle Çinli turistlerin Türkiye'ye tekrar gelmeye başlamasıyla, daha da artmasını bekliyor. Terminalde yolculara yardımcı olan havalimanı çalışanı Canan Özkan, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, WeChat Pay uygulamasının, satın alma işlemlerini çok daha kolay hale getirerek insanların alışveriş alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştirdiğini belirtti.

Özkan, "Artık pek çok kişi ödemelerini WeChat Pay ile yapmaya alıştı," diyen Özkan, "Artık kredi kartı kullanmıyorlar" diye konuştu. Türkiye'de faaliyet gösteren Çin Endüstri ve Ticaret Bankası, web sitesinde yaptığı açıklamada, mevcut ödeme sistemine alternatif olacak şekilde geliştirilen WeChat Pay projesinin, kullanıcılar için hızlı ve kolay bir ödeme seçeneği sunduğunu bildirdi.

Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor

Açıklamada, uygulamanın önümüzdeki dönemde tüm Türkiye'ye yayılacağı belirtildi. Bu yöntem, Çin'de en çok kullanılan mobil ödeme sistemlerinden biri. Resmi web sitesine göre, Haziran 2018 itibarıyla, WeChat Pay'in 800 milyondan fazla aktif kullanıcı hesabı bulunuyor. Şirket tarafından 2019 yılında açıklanan verilere göre, uygulama yaklaşık 60 ülkede kullanılıyor. Özel, bu uygulamayı "eğer bu kadar basitse" kullanmak istediğini ifade etti. Özel, "Ödemelerimi kredi kartı veya nakit para ile uğraşmadan telefonumdan uzaktan yapacaksam, hemen uygulamayı indirip kullanacağım" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI