Bilim ve teknoloji

Çin'in Mars gezgini, kızıl gezegende 509 metreden fazla ilerledi

Gezgin, kızıl gezegendeki yolculuğunda çok yakında ikinci kumula ulaşacak. Kurumdan yapılan açıklamada, kumul ve çevresindeki bölgenin ayrıntılı bir araştırmasının yapılacağı...

Abone Ol

Gezgin, kızıl gezegendeki yolculuğunda çok yakında ikinci kumula ulaşacak. Kurumdan yapılan açıklamada, kumul ve çevresindeki bölgenin ayrıntılı bir araştırmasının yapılacağı kaydedildi. Cumartesi günü itibarıyla Zhurong, 63 Mars günü boyunca Mars yüzeyinde faaliyet göstermiş bulunuyor. Bir Mars günü, Dünya'daki bir günden yaklaşık 40 dakika daha uzun sürüyor.

Çin'in bir yörünge kaşifi, bir iniş aracı ve bir gezginden oluşan Tianwen-1 uzay aracı 23 Temmuz 2020'de fırlatıldı. Gezgini taşıyan iniş aracı, 15 Mayıs'ta Mars'ın kuzey yarım küresinde geniş bir ova olan Utopia Planitia'nın güney kısmına indi.

Dünya'dan yaklaşık 375 milyon km uzaklıkta bulunan Tianwen-1'in yörünge kaşifi, Cumartesi günü itibarıyla 359 gün boyunca yörüngede faaliyet gösterdi. Yörünge kaşifinin iletişiminin gecikmesi tek yönde yaklaşık 21 dakika sürüyor. Kurumdan yapılan açıklamaya göre, hem Mars gezgini Zhurong, hem de Tianwen-1 uzay aracı ve alt sistemleri normal çalışıyor.