XİNİNG, 21 Mart (Xinhua) -- Çin Bilim Akademisi'ne bağlı Ulusal Astronomi Gözlemevi'nde görevli araştırmacı Deng Licai yaptığı açıklamada, Saishiteng Dağı'ndaki Lenghu bölgesinin bir astronomi gözlemevi inşa etmek için ideal bir yer olduğunu belirtti. Deng, gece gökyüzünün açık olması, istikrarlı atmosfer koşulları ve kuru iklimiyle önemli avantajları bulunan Mangya kentinin Lenghu kasabasındaki bu bölgenin, dünyanın en iyi gözlemevi alanlarından biri için büyük potansiyel taşıdığını ifade etti.

Lenghu Endüstri Parkı yetkilisi Tian Cairang, son yıllarda Lenghu Astronomi Gözlemevi Üssü'nde çok sayıda astronomik teleskop projesi başlatıldığını söyledi. Bunların arasında, China West Normal Üniversitesi tarafından uygulanan ve Aralık 2020'de resmen devreye alınan, 50 cm'lik Binoküler Ağ (50BiN) projesi de yer alıyor. Tian, dört projenin inşaat ve ana gövdesinin toplam 411 milyon yuan yatırımla tamamlandığını belirtti. Bu projeler arasında Geniş Saha Araştırma Teleskobu (WFST) projesi, Yıldız Gözlem Ağ Grubu (SONG) projesi, Güneş Manyetik Alanı'nın Doğru Ölçümü için Kızılötesi Sistem (AIMS) projesi ve Çok Uygulamalı Araştırma Teleskobu (MASTA) projesi bulunuyor.

Bu yıl, Zaman Bölgesi Gözlemevi (TİDO) projesi ile Çok Katlı Araştırma Teleskobu (MUST) projesinin inşaatına Lenghu'da başlanacak. Tsinghua Üniversitesi tarafından geliştirilen 6,5 metrelik MUST, tamamlandığında Lenghu'daki en büyük teleskop olacak. Teleskobun, bilim insanlarının karanlık enerji evrimi, yerçekimi dalgaları kozmolojisi ve galaksi oluşumu alanlarında ilerleme kaydetmelerine yardımcı olması bekleniyor.

2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti 2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti
Editör: İRFAN KARSLI