Sağlık

Çin'in Kovid-19'a karşı geliştirdiği iki ilacın insan denemeleri başlıyor

SHANGHAİ, 24 Kasım (Xinhua) Çarşamba günü enstitüden yapılan açıklamada, VV116 kodlu bir aday ilacın, hayvan modellerinde umut verici sonuçlar veren oral bir anti-Kovid-19 nü...

Abone Ol

SHANGHAİ, 24 Kasım (Xinhua) Çarşamba günü enstitüden yapılan açıklamada, VV116 kodlu bir aday ilacın, hayvan modellerinde umut verici sonuçlar veren oral bir anti-Kovid-19 nükleosit ilacı olduğu, laboratuvar testlerinde Kovid-19 orijinal suşu ve Delta varyantı gibi varyant suşuna karşı önemli inhibe edici aktivite gösterdiği belirtildi. Enstitü araştırmacısı Shen Jingshan, "VV116, klinik deneyler için ilk olarak Özbekistan'da onaylandı" dedi ve Çin'de de insan denemelerinin sürdüğünü ekledi.

Diğer aday ilacın adı ise FB2001. Bu ilaç, viral replikasyonda çok önemli bir rol oynayan anahtar bir enzim olan koronavirüsün ana proteazına dayalı olarak tasarlanmış ve sentezlenmiş yeni bir bileşik. Baş araştırmacı Liu Hong, klinik öncesi araştırmaların, bileşiğin hücre kültüründe virüse karşı güçlü bir inhibitör aktivite gösterdiğini söyledi. Araştırmacılar, klinik öncesi araştırma sonuçlarının Haziran 2020'de Science dergisinde yayınlanmasının ardından, Mart ayında ABD'de faz-1 denemelerini gerçekleştirdi. İlaç, CAS bünyesinde Shanghai Enstitüsü, ShanghaiTech Üniversitesi ve Wuhan Viroloji Enstitüsü tarafından ortaklaşa geliştirildi.