Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı

Çin Bilimler Akademisi'nin Ulusal Astronomik Gözlemevleri Dairesi, dünyanın en büyük tek çanaklı radyo teleskobu olan Çin'in 500 Metre Açıklıklı Küresel Radyo Teleskobu'nun (FAST) 240'tan fazla pulsar (atarca yıldız) belirlediğini bildirdi.

40'ın üzerinde nitelikli makale yayımladı. Çin araştırma ekipleri, gelişmiş teleskop sayesinde hızlı radyo patlamalarını inceleme konusunda kilit bir güç haline geldi.

Ulusal Astronomik Gözlemevleri Dairesi'nden araştırmacılar FAST'ı kullanarak FRB180301 adı verilen yinelemeli hızlı radyo patlamalarını gözlemleme imkanı buldu ve hızlı radyo patlamalarının kökenine ışık tutan çeşitli polarizasyon açısı salınımlarını tespit etti. Araştırma, Ekim ayında Nature dergisinde yayımlandı.

Beijing Normal Üniversitesi, Pekin Üniversitesi ve Ulusal Astronomik Gözlemevleri Dairesi'nden araştırmacılar, FAST'tan yararlanarak SGR 1935+2154 kodlu galaktik magnetardan gelen son derece yoğun bir radyo patlamasını belirledi ve bu fenomenin, çok özel fiziksel koşullarla ilişkili olduğunu ortaya koydu. Bu araştırma, Perşembe günü Nature dergisinde yayımlandı.

Hızlı radyo patlamaları ve kütle çekim dalgalarını belirleme konusunda muazzam potansiyeli olan FAST, Büyük Patlama'nın fiziksel süreci hakkındaki araştırmalara veri desteği sağlıyor.

Editör: İRFAN KARSLI