Bilim ve teknoloji

Çin'in elektrikli otomobilleri Belçika pazarına girdi

Belçika'da uzun menzilli elektrikli otomobillere artan talebe karşılık Çinli e- otomobil üreticisi Aiways ile Belçika'daki özel satış ve servis ortağı Cardoen, Ocak 2021'den b...

Abone Ol

Belçika'da uzun menzilli elektrikli otomobillere artan talebe karşılık Çinli e- otomobil üreticisi Aiways ile Belçika'daki özel satış ve servis ortağı Cardoen, Ocak 2021'den bu yana Cardoen'in Antwerp yakınlarındaki Wilrijk'te bulunan sergi salonunda Aiways'in U5 modelini ortaklaşa sergiliyor. U5, Shanghai merkezli şirketin 2020'de Avrupa pazarına sürdüğü tamamen elektrikli, bataryayla çalışan kompakt bir SUV.

Xinhua'ya konuşan Cardoen Autosupermarkt'ın ticari direktörü Ivo Willems, "Aiways'i seçtik çünkü otomobillerinin bedelini kendileri ödemek zorunda olan özel tüketicilere odaklandık" dedi. Willems, "Aiways en yüksek kaliteyi düşük fiyata sunuyor. Bu araçların bu ülkede çok parlak bir geleceği var" ifadelerini kullandı. Şu anda Belçika'nın en büyük çevrimiçi otomobil satış şirketi olan Cardoen'un Aiways ile yaptığı bu son anlaşma Cardoen için de güven artırıcı bir etkiye sahip.

Belçika'nın Antwerp şehrinin Wilrijk bölgesindeki bir yolda, bir otomobil galerisi çalışanı Çin'den ithal edilen Aiways elektrikli otomobili kullanıyor, 8 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Zheng Huansong/Xinhua)

Belçika'da, 2023'ten itibaren ticari amaçlı kullanılan benzinli ve dizel otomobillerin maliyetlerinin vergiden düşülebilir olma özelliği kademeli olarak azaltılacak. 2028'e kadar vergiden düşme oranları yüzde sıfıra düşürülecek. 2026'dan itibaren ise sadece yeni elektrikli araçları içeren sıfır emisyonlu şirket otomobilleriyle ilgili maliyetler yüzde 100 vergiden düşülebilir olacak. Bu oran, 2031 yılına kadar kademeli olarak yüzde 70'in altına çekilecek. Düzenleme yalnızca otomobillerle ilgili olduğu için yük araçları bu kapsamda bulunmuyor. Cardoen Autosupermarkt'ın baş pazarlama temsilcisi Nai Tongtao'ya göre, böylece pazar daha da büyüyecek.

Belçika'nın Antwerp şehrinin Wilrijk bölgesindeki bir otomobil galerisinin sergi salonunu ziyaret edenler Çin'den ithal edilen Aiways elektrikli otomobilleriyle ilgili bilgi alıyor, 8 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Zheng Huansong/Xinhua)

Kurulduğu 2017 yılından bu yana Aiways, Avrupa standartlarına uyumlu olmaya öncelik verdi ve bu sayede Avrupa e-otomobil pazarına giren ilk Çinli otomobil üreticisi oldu. Aiways bugüne kadar Avrupa Birliği ile Ortadoğu'ya binin üzerinde araç ihraç etti. U5 modeli şu anda Fransa, Almanya, Hollanda, İsrail ve Belçika'da satışta. Bu model yakında İsviçre, Danimarka ve Norveç'te de piyasaya sürülecek.