Batı Zhou Hanedanlığı döneminden (M.Ö. 1046-771) kalan mezar kompleksi, Qujiang bölgesindeki Quzhou kentinde bulunuyor. 2018-2021 yılları arasında çıkarılan dört mezarla birlikte şimdiye dek 10 mezardan 6'sı toprak altından çıkarıldı. Dört mezardan; yeşim taşından zarif eşyalar, porselenler, bronz eşyalar ve bronz savaş arabaları dahil olmak üzere çok sayıda kalıntı çıkarıldı.

Eyaletin kültürel kalıntılar ve arkeoloji enstitüsünde görevli olan Zhang Sen, "Toprak altından çıkarılan eserler üzerinde yapılan arkeolojik araştırma ve analiz, mezarların erken Batı Zhou Hanedanlığı döneminden orta Batı Zhou Hanedanlığı dönemine kadar geçen süre içinde, yaklaşık 3000 yıl önce inşa edildiğini gösterdi" dedi.

Çin'de kazılan antik mezarlar 2000 yıl öncesine dair önemli veriler sağladı Çin'de kazılan antik mezarlar 2000 yıl öncesine dair önemli veriler sağladı

Arkeologlar, yapım tarzı ve ölçeğinden yola çıkarak mezarların muhtemelen kraliyet mezarları olduğunu ve toprakları çoğunlukla günümüzün Zhejiang eyaleti sınırları içinde yer alan ve "Gumie" diye bilinen antik krallığın hükümdarına ait olabileceğini söyledi.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nden Wang Wei, "Keşifler yeşim taşı mirası, porselenin kökeni ve defin sisteminin gelişimine ilişkin çalışmalar açısından büyük önem taşıyor" dedi. Eyalet kültürel kalıntılar bürosu direktörü Yang Jianwu, bu mezarlar, eyalette keşfedilen Batı Zhou Hanedanlığı'na ait en üst düzey mezarlar olduğu için, yapılan keşifle ilgili henüz çözülmemiş birçok gizem olduğunu belirtti.

Editör: İRFAN KARSLI