Bilim ve teknoloji

Çin'in devasa Wudongde hidroelektrik santrali faaliyete başladı

Toplam 10,2 milyon kilovat kurulu güce sahip Wudongde Hidroelektrik Santrali, Çin'in batı-doğu enerji nakil programında kritik öneme sahip bir proje olarak görülüyor. Santral,...

Abone Ol

Toplam 10,2 milyon kilovat kurulu güce sahip Wudongde Hidroelektrik Santrali, Çin'in batı-doğu enerji nakil programında kritik öneme sahip bir proje olarak görülüyor. Santral, Yunnan ve Sichuan eyaletlerinin sınırlarının yakınındaki Jinsha Nehri üzerinde yer alıyor. 2015 yılının sonlarında inşaatına başlanan santral, elektrik üretimine geçen yılın Haziran ayı sonlarında başladı.

Çin Üç Boğaz Şirketi'ne bağlı olan Wudongde Elektrik Santrali'nin Başkanı Wang Jintao, santralin Salı gününe kadar 24,5 milyar kWh elektrik ürettiğini söyledi. Bu miktar, yaklaşık 7,68 milyon ton standart kömürün ürettiği enerjiye eşit. Çin Üç Boğaz Şirketi Proje İnşaat Departmanı Direktörü Yang Zongli, projenin Çin'in 2030 yılına kadar en yüksek karbondioksit emisyonuna ve 2060'a kadar karbon nötrlüğüne ulaşma hedefine katkıda bulunacağını söyledi.

Yang, projenin ayrıca koordineli bölgesel kalkınmayı ve Yangtze Nehri Ekonomik Kuşağı'nın yüksek kaliteli gelişimini de desteklemesinin beklendiğini kaydetti. Hidroelektrik santrali tam kapasitede çalıştığında yılda yaklaşık 38,9 milyar kWh elektrik üretebilecek.