Bir vadinin 565 metre üstüne inşa edilmiş olan Beipanjiang Köprüsü, Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinin merkezi Hangzhou ve Guizhou ile komşu Yunnan eyaletinin Ruili kentini birbirine bağlayan otoyolun bir parçası. Köprü, Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en yüksek köprüsü olarak tescillenmiş durumda. Guizhou, dünyanın en yüksek 100 köprüsünden 50'sine ev sahipliği yapıyor. Eyaletin ulaştırma departmanına göre, köprülerin sayısının çok ve çeşitli türlerde olmasının yanı sıra köprülerin inşasında kullanılan karmaşık teknolojilerden dolayı eyalet, "dünyanın köprü müzesi" diye tanınıyor.

Son yıllarda Guizhou'daki çok sayıda köprü, çevrelerindeki muhteşem manzaralardan ötürü gözde turistik merkezler haline geldi. Beipanjiang Köprüsü yakınında yaşayan 40 yaşındaki çiftçi Ma Xuanjun, yeni inşa edilmiş tuğla evini 2019 yılında bir köy oteli haline getirdi. Ma, "Köprü, yurtiçi ve yurtdışından turist çekiyor. Ben de turistlerin mutlu olmaları ve doğduğum yeri hatırlamaları için elimden geleni yapacağım" diyor.

'Yangtze Nehri boyunca ilk şehir'de çekilen drone görüntüleri 'Yangtze Nehri boyunca ilk şehir'de çekilen drone görüntüleri

Guizhou'daki simgesel Huangguoshu Şelalesi'nden çok uzakta olmayan 370 metre yüksekliğindeki Baling Nehri Köprüsü dünyanın en yüksek köprülerinden biri ve bu nedenle 2012'den bu yana hava dalışı yapan çok sayıda sporcunun gözdesi haline geldi. Köprü yakınlarına bir köprü teknolojisi müzesi, karavan parkları ve aile yanında konaklama tesisleri inşa edildi.

9 Ağustos 2021'de havadan çekilen bu fotoğrafta Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletinde bulunan Pingtang-Luodian Otoyolu üzerindeki dev bir köprü görülüyor. (Fotoğraf: Yang Wenbin/Xinhua)

Kıvrımlı dağlar ve tepelerle kaplı olan eyaletteki zayıf ulaşım, bölgedeki sosyal ve ekonomik kalkınmayı uzun süredir engelliyordu. Yüz ölçümünün yüzde 92,5'i dağlar ve tepelerle kaplı olan eyalette 1970'lerin sonlarından bu yana 20.000'den fazla köprü inşa edildi. Bu köprülerin inşası sayesinde Guizhou, ülkenin ulaşım ağıyla son derece bütünleşti ve yerel halk için daha iyi yaşam kalitesi sağlamaya başladı.

Eyalet, 2021'in ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 89,7 artışla toplam 327 milyon turist çekerken, turizm gelirleri ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 118,59 artışla 311,27 milyar yuana (yaklaşık 48,37 milyar ABD doları) yükseldi.

Guizhou Eyaleti Kültür ve Turizm Departmanı Müdür Yardımcısı Li Fang, Guizhou'nun köprüler, sayfiye yerleri, kaplıcalar ve somut olmayan kültürel miraslar içeren özel turizm markaları ortaya çıkaracağını, pazar talebini ve tüketim ihtiyacını karşılamak için ise sürekli yeni iş biçimleri geliştireceğini söylüyor. Li, "Bu şekilde turistler burada daha uzun süre kalmak ve gelecekte tekrar gelmek isteyebilir" diyor.

Editör: İRFAN KARSLI