Bilim ve teknoloji

Çin'in Chang'e-4 keşif aracı 29'uncu Ay gününde çalışmayı sürdürüyor

Ay gecesinde güneş enerjisi eksikliğinden dolayı uyku moduna geçen Chang'e-4 keşif aracı, Ay üzerinde 825 Dünya günü geçirdi. Bir Ay günü Dünya'da 14 güne denk düşüyor. Ay gec...

Abone Ol

Ay gecesinde güneş enerjisi eksikliğinden dolayı uyku moduna geçen Chang'e-4 keşif aracı, Ay üzerinde 825 Dünya günü geçirdi. Bir Ay günü Dünya'da 14 güne denk düşüyor. Ay gecesi de aynı uzunlukta. Chang'e-4'ün iniş alanının kuzeybatısında bulunan gezgin, 682,8 metre mesafe katetti. Gezgin ile iniş alanı arasındaki mesafenin lineer uzaklığı 455 metre.

Gezgin, 29'uncu Ay gününde 1,2 kilometre uzakta bulunan bazalt dağıtım alanına doğru kuzeybatıya ilerlemeye devam edecek. Taşıdığı ekipmanlar arasında bir panoramik kamera, bir kızılötesi görüntüleme spektrometresi, bir nötr atom detektörü ve bir de ay radarı olan gezgin, bilimsel araştırmalar yapmaya devam edecek. 8 Aralık 2018'de fırlatılan Chang'e-4 keşif aracı, 3 Ocak 2019 tarihinde Ay'ın karanlık yüzünde bulunan Güney Kutbu-Aitken havzasındaki Von Karman Krateri'ne ilk yumuşak inişini gerçekleştirmişti.