VİYANA, 1 Mart (Xinhua) -- Wang söz konusu açıklamayı resmi adı Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olan İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşma hakkındaki Ortak Komisyon'un Viyana'da yapılan toplantısı sırasında yaptı. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı Enrique Mora'nın başkanlığını yaptığı toplantıya İran, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya'dan temsilciler de katıldı.

Çin elçisi, müzakerelerin "nihai kritik aşamaya" girdiğini ve ilgili tarafların "JCPOA'nın yeniden canlandırılmasına yönelik umut gördüğünü" ifade etti. Elçi, tarafları "gereken son adımı atmayarak başarısız olmak" yerine bu aşamada bir anlaşmaya varmak için bilgelik ve siyasal kararlılık sergilemeye çağırdı.

Seçim Bölgenizden Kaç Milletvekili Çıkacak? Seçim Bölgenizden Kaç Milletvekili Çıkacak?

Çin'in, AB koordinatörlerinin müzakerelerde oynadığı can alıcı rolü takdir ettiğini ve diğer tüm tarafların bir anlaşmaya varmaya yönelik çabalarının farkında olduğunu dile getiren Wang, İran'ın henüz kararlaştırılmamış konulara yönelik meşru ve makul taleplerinin uygun bir şekilde ele alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Wang; Çin'in, JCPOA'nın desteklenmesi ve çok taraflılık ile küresel yayılmanın önlenmesi rejiminin korunması bağlamında erken bir anlaşmaya varma konusunda diğer tüm taraflarla birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi.

JCPOA, 2015 yılında İran ile P5+1 (yani Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi olan Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD artı Almanya) ve AB arasında imzalandı. Ancak eski ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs 2018'te Washington'u bu anlaşmadan tek taraflı olarak çekti ve İran'a yeniden ambargo uygulamaya başladı; bunun üzerine İran, nükleer taahhütlerinin bazılarından vazgeçip durdurulan nükleer programları yeniden başlattı. Nisan 2021'den bu yana İran ve JCPOA'nın diğer beş tarafı, anlaşmayı yeniden canlandırmak üzere Viyana'da görüşmelerde bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI