BEİJİNG, 8 Aralık (Xinhua) 3 Aralık'ta aracın en son günlüğünü yayınlayan Çinli bilim kanalı Our Space'in aktardığına göre, Chang'e-4 keşif aracının iniş aracı ve gezgini olan Yutu-2, görevinin 36. Ay gününde, konumundan yaklaşık 80 metre uzaklıkta belirsiz ama dikkat çekici bir görüntü yakaladı. Gezginin kaydına göre kuzeyde ufukta genç bir çarpma kraterinin yanında bulunan kübik bir cisim belirlendi. Görüntü sosyal medya platformlarında hararetli tartışmalara neden oldu. Bazıları bu cismi Ay ile çarpışan daha küçük kayalardan birinin kalıntıları olarak tanımladı. Bu görüş, onu büyük bir kaya parçası olarak gören uzayla ilgili çalışan gazeteci Andrew Jones tarafından da tekrarlandı.

Öte yandan sansasyonel açıklamalar da az sayıda değildi. Pazartesi günü Teksas'tan amatör bir astronom olan "Viu Mobile" tweet'inde "Buradaki cisimde çok sayıda düz çizgi var gibi görünüyor, normalde fraktal esaslı olan doğada bu durum çok nadir görülür" dedi. David Michaels, tweet'inde "Ay'daki eski bir uygarlığa ait bir yapı olabilir" ifadelerini kullandı. Pek çok insansa bu şekil ile ilgili eğlenme eğilimindeydi. Paris'teki Arc de Triomphe, Londra'daki Marble Arch, deniz silahlarının barbeti ve tıpkı bir giryanın kulpu gibi Ay'ın kulpu olarak da hayal edildi.

Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti

Weibo.com'daki bir Çinli çevrimiçi kullanıcı, onu antik Çin mitolojisinde Ay tanrıçasının yaşadığı Guanghan Sarayı ile karşılaştırdı. Bulanık küp görüntüsü artık bir siber alem "meme"i haline geldi. Hatta bazıları resmi şaka yollu bir "Minecraft" portalına veya bir "Nissan küçük otomobiline" dönüştürmek için bilgisayar grafikleri kullandı. Diğer aktif internet kullanıcıları bununla ciddi şekilde ilgilendi. "SkepticalSinik" tweet'inde "Bu bir kaya oluşumu fakat fotoğraf, aydınlatma ve açı nedeniyle insanların yapmış olabileceği bir şeye belli belirsiz bir şekilde benziyor" dedi ve ekledi: "(Bu) Pareidolia etkisidir, bir şey görmek istiyoruz ve öyle yapıyoruz." Jones, "Bu bir dikilitaş veya uzaylılar değil, ancak kesinlikle kontrol edilmesi gereken bir şey" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI