BEİJİNG, 13 Mart (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Cuma günü yaptığı açıklamada uluslararası topluma mümkün olan en kısa zamanda Myanmar'daki durumun çözümü için diplomatik arabuluculuğu kolaylaştırma çağrısı yaptı ve Çin'in Myanmar'daki gerginliğin azaltılmasında yapıcı rol oynamayı sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.

Çin'de artık ulusal düzeyde 85 turistik tesis var Çin'de artık ulusal düzeyde 85 turistik tesis var

Zhao, bu sözleri, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin yakın zaman önce yaptığı, Myanmar'daki durumu da içeren açıklamayla ilgili soru üzerine günlük basın toplantısında söyledi. BM Güvenlik Konseyi'nin açıklamasıyla ilgili konuşan Zhao, Çin'in ilgili istişarelerde yapıcı bir şekilde rol aldığını ifade etti. Zhao, Güvenlik Konseyi'nin ilettiği mesajın durumun yatıştırılmasına katkı sunmasının umulduğunu da sözlerine ekledi.

An itibarıyla en acil önceliğin daha fazla kan dökülmesini önlemek, durumun hafifletilmesini sağlamak, diplomatik arabuluculuğu hızlandırmak ve çözüm için diyaloğu teşvik etmek olduğunu belirten Zhao, "Uluslararası toplum bunun için uygun bir ortam yaratmaya yardımcı olmalı" dedi.

Sözcü Zhao, Myanmar'daki tüm tarafları sakin ve itidalli olmaya, anlaşmazlıklar ile farklılıkları anayasal ve yasal çerçeve kapsamında, Myanmar'daki insanların temel çıkarlarına dayalı diyalog ve istişareler yoluyla çözmeye ve demokrasinin dönüşümünü desteklemeye devam etmeye çağırdı. Zhao aynı zamanda Çin'in Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) Myanmar'ın içişlerine müdahil olmama prensibine bağlı kalarak ASEAN tarzında arabuluculuk yapmasını desteklediğini belirtti ve BM Genel Sekreteri'nin özel temsilcisinin diplomatik arabuluculuk konusunda yapıcı rol oynayabileceğine dair umudu dile getirdi.

İyi günde ve kötü günde ortak bir geleceği paylaşan bir ortaklık olan Çin ve Myanmar'ın derin bir pauk-phaw (kardeşlik) dostluğuna sahip olduğunu hatırlatan Zhao, Çin'in Myanmar'daki tüm taraflarla iletişimi sürdürmeye ve iletişimde kalmaya, gerilimi azaltmaya yardımda yapıcı bir rol oynamaya hazır olduğunu söyledi. Zhao, "Çin, Myanmar'daki durum nasıl gelişirse gelişsin Çin-Myanmar ilişkilerini geliştirme kararlılığında asla tereddüt etmeyecek ya da iki ülke arasındaki dostane işbirliğini ilerletme kararlığından sapmayacak" diye ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI