BEİJİNG, 22 Ağustos (Xinhua) -- Çin Makine ve Elektronik Ürün İthalat ve İhracatı Ticaret Odası, Avrupa Komisyonu'nun Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik yüzde 36,3'e varan gümrük vergileri uygulama planına kesinlikle karşı olduklarını söyledi. Odadan Çarşamba günü yapılan açıklamada komisyonun Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturmasının Avrupa Birliği'ndeki sektörden yapılan bir şikayet üzerine yürütülmediğini, şeffaflıktan yoksun olduğunu ve AB sektörüne verildiği iddia edilen zararın nesnel bir analizini sunmadığını belirtti. Açıklamada komisyonun Çin yapımı elektrikli araçlara nihai gümrük vergileri getirmeye yönelik taslak planında açıklanan hatalı kararların nesnellikten ve hakkaniyetten yoksun olduğu ve kararlardaki önceden belirlenmiş sonuçlara yönelik eğilimin son derece bariz olduğu vurgulandı. Komisyon Salı günü AB üye devletlerinin onayına tabi olarak gümrük vergilerini hafif düzeyde gözden geçirilmiş oranlarla daha kesin hale getirecek bir taslak plan yayımladı.

Almanya Başbakanı Scholz Çin'le gümrük vergisi çekişmelerine karşı çıktı Almanya Başbakanı Scholz Çin'le gümrük vergisi çekişmelerine karşı çıktı

Plan, komisyonun Temmuz ayında Çinli elektrikli araç üreticilerine yüzde 37,6'a varan oranlardan ek geçici gümrük vergileri uygulayacağını duyurmasının ardından geldi. Komisyon Ekim 2023'te Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturma başlatmıştı. Oda, komisyonun geçtiğimiz ay ek geçici gümrük vergileri uygulayacağını duyurmasının ardından Çin'in bütün samimiyetiyle Avrupa tarafıyla birçok teknik istişare turu yürüttüğünü ifade etti. Bu çabalara karşın Avrupa tarafının gerçekleri ve Dünya Ticaret Örgütü'nün ve AB'nin sübvansiyon karşıtı kurallarını gözardı ettiğini kaydeden oda, bunun küresel otomotiv sanayi zincirini bozacağını ve küresel yeşil ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesini engelleyeceğini söyledi. Oda, Avrupa Komisyonu'nu Çin-AB işbirliğinin genel çıkarları doğrultusunda hareket etmeye, Çin'le uyum içinde çalışmaya ve dengeli bir çözüme varmaya çağırdı. 

Kaynak: rss