Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 22 Ağustos (Xinhua) -- Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), 10'un üzerinde insani yardım tırının Çad üzerinden Sudan'ın Darfur bölgesine ulaştığını duyurdu. Ofis, bir bölümü BM kuruluşları olan Dünya Gıda Programı ve Uluslararası Göç Örgütü tarafından hazırlanan yardım tırlarının, kilit öneme sahip Adre sınır kapısından geçmesine izin verildi. OCHA tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada, Adre sınır kapısının, Sudan'daki devasa boyuttaki açlık krizine gerekli ölçek ve hızda müdahale sağlamak amacıyla kullanılabilecek en etkili ve doğrudan sınır ötesi yol olduğu vurgulandı. Dünya Gıda Programı ise kamyonların Adre üzerinden Darfur'a geçerek aynı gün kritik dağıtım noktalarına ulaşabileceğini bildirdi. Açıklamada, "Sudan'da onlarca bölgenin ya kıtlıkla karşı karşıya bulunduğu ya da kıtlık riski altında olduğu göz önüne alındığında, ülkeye gıda ve beslenme yardımı akışının sürdürülmesi büyük önem taşıyor.

Dünya Gıda Programı, ülkeye gıda yardımını artırıyor ve yıl sonuna kadar 8 milyondan fazla insana destek olmayı hedefliyor" ifadelerine yer verildi. Dünya Gıda Programı'na ait kamyonların Batı Darfur eyaletindeki Kereneik'te kıtlık riski altındaki 13.000 kişiye sorgum, bakliyat, yağ ve pirinç taşıdığını belirten ofis, Uluslararası Göç Örgütü'nün temin ettiği temel yardım malzemelerinin ise Sudan'da 12.000'den fazla ihtiyaç sahibini destekleyeceğini bildirdi. Önümüzdeki günlerde de başka tırların gönderilmesini sağlamak üzere Sudanlı yetkililerle temasların sürdüğü belirtildi. Kıtlık Değerlendirme Komitesi, 1 Ağustos'ta Kuzey Darfur'daki yüz binlerce yerinden edilmiş insanın barındığı Zemzem Mülteci Kampı'nda kıtlık yaşandığını doğruladı. Komiteye göre, kıtlığa ülkedeki iç savaş, yerinden edilmeler ve insani yardım ulaştırılmasına yönelik kısıtlamalar yol açtı.

Kaynak: rss