Bilim ve teknoloji

Çin'den ABD'ye farklılıkları yönetme ve işbirliği çağrısı

Sözcü Zhao Lijian Çarşamba günkü basın toplantısında, Çin'deki Amerikan Ticaret Odası (AmCham China) tarafından Salı günü yayınlanan 2021 Çin İş İklimi Anketi Raporu ile ilgil...

Abone Ol

Sözcü Zhao Lijian Çarşamba günkü basın toplantısında, Çin'deki Amerikan Ticaret Odası (AmCham China) tarafından Salı günü yayınlanan 2021 Çin İş İklimi Anketi Raporu ile ilgili bir soruya yanıt olarak açıklamalarda bulundu. Rapora göre, Çin'i öncelikli bir yatırım hedefi olarak gören Çin'deki yabancı şirketler, ülkenin ekonomik beklentileri konusunda iyimser.

Rapor, ankete katılan işletmelerin toplam yüzde 75'inin önümüzdeki iki yıl için Çin'deki pazar beklentileri konusunda iyimser olduğunu ve bu işletmelerin yüzde 81'inin 2021'de Çin'deki işletmelerinin büyümesini beklediğini ortaya koydu. Zhao, "Bu rapor, Çin-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerinin karşılıklı yarar sağlama özelliğinin ve kazan-kazan niteliğinin son kanıtıdır" dedi.

Ankete atıfta bulunarak Çin'deki birçok yabancı şirketin Çin'in yatırım ortamı hakkında olumlu yorumlar yaptığını ve ankete katılan işletmelerin üçte ikisinin Çin'deki yatırımlarını artıracaklarını söylediğini kaydeden Sözcü, "Bu, yabancı şirketlerin Çin pazarına güveninin giderek arttığını gösteriyor" dedi.

Zhao, "Çin, ABD şirketleri de dahil olmak üzere dünyanın her yerinden şirketlere Çin'e yatırım yapmalarına kolaylık sağlamak için reformunu derinleştirmeye, açılımını genişletmeye ve uluslararası standartlara uygun, piyasa temelli, yasalarla yönetilen bir iş ortamı için çalışmaya devam edecek" dedi.

Sözcü, Çin'in karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini güçlendirmek için Çinli ve yabancı işletmeleri desteklemeye devam edeceğini sözlerine ekledi. Zhao, "Çin-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerinin sağlıklı gelişimi için elverişli koşullar yaratmak amacıyla, ABD tarafının da kazan-kazan sonuçlarını gözetmek, gerekçesiz kısıtlamalarını kaldırmak ve Çin işletmelerini kısıtlamayı sona erdirmek üzere açık ve kapsayıcı bir tutum sergileyeceğini ve olumlu sonuçlar elde edecek şekilde işbirliğine odaklanmak ve farklılıkları yönetmek amacıyla Çin ile birlikte çalışacağını umuyoruz" dedi.