Bilim ve teknoloji

Çin'deki eski insanın zamanın bilinen en büyük beynine sahip olduğu belirlendi

BEİJİNG, 17 Ocak (Xinhua) Çinli arkeologlar tarafından yönetilen uluslararası bir ekip, bu homininin kafatası kapasitesinin bin 700 santimetreküpe ulaşabildiğini tahmin ediy...

Abone Ol

BEİJİNG, 17 Ocak (Xinhua) Çinli arkeologlar tarafından yönetilen uluslararası bir ekip, bu homininin kafatası kapasitesinin bin 700 santimetreküpe ulaşabildiğini tahmin ediyor. Araştırmacılar bu tahmini 1970'lerde Xujiayao bölgesinden çıkarılan kafatası fosillerine dayanarak yapıyor. Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Omurgalılar Paleontolojisi ve Paleoantropoloji Enstitüsü'nün araştırmacısı Wu Xiujie, "Bu, Orta Pleistosen'de karşılaşılan şimdiye kadarki en büyük başa sahip hominin" dedi. Wu'nun ekibi, aynı genç yetişkinden üç parçalanmış kemikle epey eksiksiz bir arka kafatası oluşturdu. Journal of Human Evolution'ın son cildinde yayınlanan araştırmaya göre, Xujiayao hominid'in beyni, yaklaşık bin 800 santimetre küp olduğu tahmin edilen yakın akrabası "Xuchang Adamı"nınkinden biraz daha küçük, ancak Xujiayao hominid, Xuchang Adamı'ndan yaklaşık 60 bin yıl önce yaşadı.

Araştırmanın baş yazarı Wu, bulguların "Neandertaller ve modern Homo sapiens'in üst aralığına denk gelen bir beyin boyutunun en erken kanıtını" sunduğunu söyledi. Tarih öncesi insan ve Neandertaller ile Denisovalılar aynı çağda yaşadı, ancak Xujiayao genci olarak bilinen ve daha önce yapılan bir çalışmada bulunan bir fosil, onların da modern insanlarınki gibi dişlere sahip olduklarını göstermişti. Bilim insanları eskiden Eski Taş Devri'ndeki australopithecus'tan homo habilis'e ve homo erectus'a kadar eski insanların beyin boyutlarının zamanla giderek büyüdüğünü varsayıyorlardı. Ancak son araştırmalarda, Endonezya'da 100 bin ila 50 bin yıl önce yaşayan "Flores Adamı"nın sadece 400 santimetreküplük bir beyne sahip olduğu ve "Xuchang Adamı"nın kafasının bundan dört kat daha büyük olduğu tespit edildiğinden, bu hipotez alt üst oldu. Bulgular, atalarımızın beyin büyüklüğündeki büyük değişikliğe neyin yol açtığını açıklamaya yardımcı olabilir ve insan evrimi yapbozunda yeni bir kayıp parçanın bulunmasını sağlayabilir.