Bilim ve teknoloji

Çin'deki araba kullanıcılarının veri güvenliğini korumaya yönelik yeni düzenleme

Aralarında CAC ve Kamu Güvenliği Bakanlığı'nın da bulunduğu beş kurum tarafından, araç veri güvenliği konusunda yayımlanan deneme düzenlemesi uyarınca, Çin'de otomobillerden t...

Abone Ol

Aralarında CAC ve Kamu Güvenliği Bakanlığı'nın da bulunduğu beş kurum tarafından, araç veri güvenliği konusunda yayımlanan deneme düzenlemesi uyarınca, Çin'de otomobillerden toplanan verilerin Çin'de depolanması gerekiyor. Düzenlemeye göre, operatörlerin güvenlik değerlendirmesince onaylanan kapsam dışındaki verileri yurt dışına göndermemeleri ve ilgili bilgiyi de veri güvenliği konusundaki yıllık raporlarına eklemeleri gerekiyor.

CAC'den yapılan açıklamada, bu uygulamanın 1 Ekim'de deneme olarak yürürlüğe gireceği; araçların daha akıllı hale gelerek, veri üretimi ve işlenmesinde güçlenmesiyle birlikte artan güvenlik sıkıntılarını ve yasalardaki boşlukları çözmeyi hedeflediği kaydedildi. Belgede, operatörlerin arabalardan haddinden fazla veri toplamaktan kaçınması ve araç sahipleri ile kullanıcıların mahremiyetini koruması gerektiği ifade edildi.

Operatörlerin araç kullanıcılarını bilgilendirmesi ve kişisel verileri toplarken onaylarını alması gerekiyor. Parmak izi, ses, yüz ve kalp atış hızı verileri gibi biyolojik veriler ancak güvenli kullanımı sağlamak için ve kesinlikle gerekliyse toplanabilecek. Düzenlemeye göre, bu koşulları ihlal edenler, ülkenin siber güvenlik ve veri güvenliği yasaları uyarınca idari ve hukuki cezalarla karşılacak.