BEİJİNG, 18 Mart (Xinhua) -- Çin, Mart ayı başından beri çok sayıda eyalet seviyesinde bölgede Kovid-19 vakalarının yeniden ortaya çıktığını bildirmişti. Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinin merkezi Hangzhou'nun hastalık kontrol ve önleme merkezinin başkanı Zhao Gang, enfeksiyon kaynakların hızlı bir şekilde tanımlanmasının, toplu sağlık taramalarının daha iyi yapılmasına hizmet eden, kullanımı ve tanıtılması kolay bir yöntem gerektirdiğini söyledi.

Ulusal Sağlık Komisyonu'na (NHC) göre Çin geçtiğimiz hafta, Kovid-19 vakalarının daha erken tespitini hızlandırmak amacıyla, halkın kullanabileceği Kovid-19 testi seçenekleri arasına antijen tespit kitlerini de kattı.

Zhao, antijen tespitinin öksürük ve ateş gibi belirtileri olan, karantinaya alınan insanlara ve kendi kendine antijen testi yapmak isteyen kişilere uygulanabileceğini açıkladı. Kendi kendine yapılabilen Kovid-19 antijen testi ürünleri 14 Mart'tan bu yana e-ticaret devi Alibaba'nın Taobao uygulaması aracılığıyla doğrudan satın alınabiliyor ve her bir numune için bir reaktifin fiyatı yaklaşık 20 yuan (yaklaşık 3,15 ABD doları) düzeyinde bulunuyor. Ürün, insanlara burunlarından sürüntü alıp test etme imkanı sağlayarak 20 dakika içinde sonuç veriyor.

Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi Çarşamba günü itibarıyla Guangzhou Wondfo Biyoteknoloji Ltd Şti. ve Beijing Jinwofu Biyomühendislik Teknoloji Ltd. Şti. gibi işletmelerin 12 çeşit kendi kendine yapılabilen Kovid-19 antijen testi ürününe onay verdi.

Her geçen gün daha fazla eczane ve çevrimiçi platform bu işletmelerle işbirliği başlattı, birçok eyalette insanlar artık test sipariş verebiliyor ve kuryelerden teslimat alabiliyor. Çin'de bazı şehirler, toplu epidemiyolojik taramaları hızlandırma çabalarının bir parçası olarak halka, kendi kendine yapılabilen Kovid-19 antijen testi kiti dağıtmaya başladı.

Hangzhou'nun Yuhang semtinde yaşayan ve soyadı Chen olan bir bölge sakini, kullanımı oldukça kolay olduğu için kendi kendine yapılan test kitlerini kullanmak istediğini söyledi ve "Negatif sonucu gördüğümde, işe giderken veya arkadaşlarımla buluşurken içim rahat olacak" diye ekledi. Yerel sağlık yetkilileri kendi kendine yapılabilen test kitlerini kullandıklarında testi pozitif çıkan vatandaşların sonucu öncelikle bağlı oldukları topluluğa bildirmeleri, bulundukları yerlerinden ayrılmamaları, ailelerinden ayrılarak tek kalmaları ve sağlık çalışanlarının örnekleri almasını beklemesi gerektiğini hatırlattı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, antijen tespiti sonuçlarının artık Kovid-19 enfeksiyonu taramalarında kullanılabileceğini ancak nükleik asit testi sonuçlarının hala teşhis için belirleyici olduğunu bildirdi.

İran: İsrail'in Batı Şeria'da işlediği savaş suçlarının tekrarlanması önlenmeli İran: İsrail'in Batı Şeria'da işlediği savaş suçlarının tekrarlanması önlenmeli
Editör: İRFAN KARSLI