BEİJİNG, 18 Mart (Xinhua) -- Science dergisinde Cuma günü yayınlanan çalışma, tekrar eden bu patlamaların, frekanslarına bağlı olarak, dalgaların birden fazla yönde titreşmesi durumu demek olan polarizasyonla gelip gelmediğini ortaya çıkardı. Hızlı radyo patlamaları (FRB), kaynağı henüz bilinmeyen radyo bantlarında en parlak milisaniye süreli astronomik geçici dalgalardır.

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Ulusal Astronomi Gözlemevi'nden (NAOC) Li Di'nin yönetimindeki araştırma ekibi, Çin'de bulunan 500 metrelik Diyaframlı Küresel Radyo Teleskobu (FAST) ile ABD'de bulunan Robert C. Byrd Green Bank Teleskobu'nu (GBT) kullanarak tekrar eden beş FRB kaynağının polarizasyon özelliklerini analiz etti. Araştırmacılar, bu FRB'lerin doğrusal polarizasyonunun, tek bir parametreyle - yani rotasyon ölçüm dağılımıyla - tanımlanabilecek daha düşük frekanslara doğru depolarize olma eğiliminde olduğunu buldular.

Nepal'de Indra Jatra Festivali eğlenceli etkinliklerle kutlanıyor Nepal'de Indra Jatra Festivali eğlenceli etkinliklerle kutlanıyor

FAST ile tek bir tekrarlı FRB kaynağından toplam 1.652 bağımsız patlama tespit edildi, ancak bunların hiçbirinde polarizasyon yoktu. Makalenin sorumlu yazarı da olan Li, "Eşsiz hassasiyetine karşın FAST ile 1,0 ila 1,4 GHz bandında doğrusal polarizasyon tespit edilememesi bir istisnadan ziyade bir norm" dedi.

Buna karşın, 2012'den gelen verilerde Arecibo Radyo Teleskobu'nun keşfettiği bir tekrarlı FRB kaynağı olan FRB 121102, yüksek dereceli polarizasyon ve görüş hattı boyunca elektron yoğunluğu ile manyetik alan gücünün bir ürünü olan ve uygun şekilde son derece büyük bir rotasyon ölçüm dağılımına sahip.

Çalışmaya göre, titreşim sinyali, fotonlar teleskopun alıcısı tarafından toplandığı için polarizasyonunun bir kısmını veya tamamını kaybedebilir, ancak böyle bir etki daha düşük frekanslı ışık dalgaları üzerinde daha büyük olur, bu da bize neden FAST ile polarizasyonun tespit edilemediğini açıklar.

Araştırmacılar, kendi izlerini taşıyan bölgelerden geçen FRB'lerin polarizasyonunun, bunların ortaya çıkışı hakkında kritik bilgiler sunabileceğini söylediler. Araştırmacılara göre, bir serbest parametreli basit bir açıklama FRB'lerin kaynağına dair gizemin iki veya üç yıl içinde çözülmesine yardımcı olabilir.

Editör: İRFAN KARSLI