Bilim ve teknoloji

Çin'de imalat dışı PMI Mayıs ayında yükseldi

50'nin üstünde kaydedilen PMI değeri ticari faaliyetlerin genişlediği anlamına gelirken, 50'nin altı ise daralmaya işaret ediyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu'ndan kıdemli ist...

Abone Ol

50'nin üstünde kaydedilen PMI değeri ticari faaliyetlerin genişlediği anlamına gelirken, 50'nin altı ise daralmaya işaret ediyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu'ndan kıdemli istatistikçi Zhao Qinghe, salgın kontrol çabalarının karşılığını bulması ve tüketim talebinin İşçi Bayramı tatilinin etkisiyle artmaya devam etmesiyle birlikte, genişlemenin hizmet sektöründe daha hızlı bir toparlanmanın yaşandığını ortaya koyduğunu söyledi. Hizmet sektöründeki ticari faaliyetlere ilişkin alt endeks, Mayıs ayında Nisan'a göre 0,1 yüzde puan gerileyerek 54,3 oldu.

Alt kırılımlara bakıldığında ise demiryolu ve hava taşımacılığı, konaklama, telekomünikasyon ve uydu yayınının yanı sıra kültür, spor ve eğlence başlıklarındaki ticari faaliyetlere ilişkin alt endeksler de 60'ın üzerinde çıktı. Bu, sıralanan sektörlerdeki iş hacimlerinde hızlı büyümeye işaret ediyor.

Hizmet sektöründeki ticari faaliyet beklentilerini takip eden alt endeks, ardı ardına dördüncü ayda da 62'nin üzerinde kalarak 62,4'e ulaştı. Endeksin performansı, hizmet sektöründeki şirketlerin çoğunun piyasanın geleceğine dair iyimser olduğunu gösteriyor.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verileri, inşaat faaliyetlerinin toparlanmasıyla birlikte Çin'deki inşaat sektörünün de daha güçlü performans gösterdiğine işaret ediyor. İnşaat sektöründeki ticari faaliyetlere ilişkin alt endeks, Mayıs ayında bir önceki aya göre 2,7 yüzde puan artarak 60,1 oldu. Pazartesi günü açıklanan veriler, Nisan ayında 51,1 olan Çin'deki imalat sektörüne ilişkin satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) Mayıs ayında 51'e gerilediğini de gösterdi.