Bilim ve teknoloji

Çin'de hizmet ticareti sektöründe açılım devam ediyor

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Bingnan Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, ülkenin üst üste dört yıldır yabancı yatırımlara yönelik olumsuz listeyi kısalttığını ve H...

Abone Ol

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Bingnan Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, ülkenin üst üste dört yıldır yabancı yatırımlara yönelik olumsuz listeyi kısalttığını ve Hainan serbest ticaret limanında sınır ötesi hizmet ticaretine yönelik yeni bir negatif liste yayınladığını söyledi. Wang, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nı imzalayan Çin'in, 22 hizmet alanında daha açılma taahhütlerinde bulunduğunu dile getirdi. Çin Ticaret Bakanlığı yetkilisi Chen Chunjiang, Beijing'de hizmet sektörünün açılmasına yönelik ulusal kapsamlı tanıtım bölgesi ve pilot serbest ticaret bölgesi kurulduğunu, öte yandan Tianjin, Shanghai, Chongqing ve Hainan'da hizmet ticaretinde açılımın derinleştirilmesine yönelik dört pilot bölge oluşturulduğunu belirtti.

Wang; Çin'in, yılın başından bu yana derinlemesine reform, yüksek düzeyli açılım ve çok yönlü inovasyonların teşvik edilmesi konusunda sergilediği sürekli çabalar sayesinde, ülkenin hizmet ticaretinin, büyüme trendinin eski haline getirilmesinde dünyada başı çektiğini söyledi. Ülkenin hizmet ithalat ve ihracatı, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7'lik bir artışla toplamda 2,37 trilyon yuana (yaklaşık 365,4 milyar ABD doları) ulaşarak, genel olarak 2019 yılının aynı dönemindeki düzeyi tekrar yakaladı.

Çin'in hizmet ticaretinin gelişimine yönelik 14. beş yıllık plan hazırladığını, bu planda sektörün dijitalleştirilmesine yönelik artan taleplere uygun olarak ilk kez dijital hizmet ticaretine yer verildiğini hatırlatan Chen, ülkenin karbon zirvesine ulaşma ve karbon nötr olma planları kapsamındaki yeşil dönüşümü de vurguladı. Wang, Ticaret Bakanlığı'nın bir sonraki aşamada, sektörün daha fazla açılmasını desteklemek üzere sınır ötesi sermaye, teknoloji ve personel akımının kolaylaştırılması ve sınır ötesi hizmet ticareti için bir ulusal negatif liste hazırlanması gibi önlemler alacağını kaydetti.