Çin'in orta kısımlarında bulunan Henan eyaletindeki arkeologlar, bin 840 yıllık taş bir kabın kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. Bu keşif, Doğu Han Hanedanlığı'ndan (25-220) bir imparatorun mezarının konumunun teyit edilmesini sağladı.

Anıt mezarın kalıntıları, Luoyang kentinin Yibin bölgesindeki Baicaopo köyü yakınlarında bulunuyor. Yazılı kaynakları dikkate alan arkeologlar, anıt mezarın İmparator Liu Zhi'ye ait olduğu tahmininde bulunuyor ama bunu kanıtlayamıyordu.

29 Aralık 2020 tarihinde çekilen bu fotoğraf, ortaya yeni çıkarılan taş bir kabın imal edildiği yıl, Guanghe'nin üçüncü yılını (M.S. 180) gösteriyor. (Fotoğraf: Luoyang Kenti Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Araştırma Enstitüsü)

Son kazıda 25 santimetre yüksekliğinde ve 80 santimetre çapında çanak şeklinde bir kap bulundu. İmal edildiği yıl, Guanghe'nin üçüncü yılı, yani M.S. 180 olarak kaba kazınmıştı.

Luoyang Kenti Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Araştırma Enstitüsü'nden yardımcı araştırmacı Wang Xianqiu, Guanghe'nin Liu Zhi'nin halefi Liu Hong'un hükümdarlık unvanı olduğunu ve taş kabın Liu Hong, Liu Zhi için bir anıt mezar inşa ederken imal edildiğini söyledi.

17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü 17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü
29 Aralık 2020 tarihinde çekilen bu fotoğraf, Çin'in orta kısımlarındaki Henan eyaletine bağlı Luoyang kentindeki bir köydeki anıt mezarın kazı alanını gösteriyor. (Fotoğraf: Luoyang Kenti Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Araştırma Enstitüsü)

Anıt mezarın kazı projesine başkanlık eden Wang, "Bu keşif, imparatorun mezarının konumuna ilişkin önceki belgelerle birlikte değerlendirildiğinde, söz konusu mezarın İmparator Liu Zhi'ye ait olduğundan neredeyse emin olmamızı sağladı" diye konuştu.

Wang, Doğu Han Hanedanlığı imparatorlarının mezar planı ve defin sisteminin incelenmesi açısından bu keşfin son derece önemli olduğunu dile getirdi. Wang'ın verdiği bilgiye göre bölgede şu ana kadar bahçe, koridor, kuyu, yol ve drenaj kanalı kalıntılarına ulaşıldı.

Editör: İRFAN KARSLI