Güney Afrika Bira Birliği (GABB), Salı günü bir açıklama yaparak, Kovid- 19'un ikinci dalgasının ciddiyetinin farkında olmakla birlikte alkol satışlarının yasaklanmasına karşı olduklarını bildirdi.

GABB CEO'su Patricia Pillay, "Önceki iki alkol yasağının bira endüstrisi üzerinde yıkıcı etkileri oldu; 7 bin 400 kişi işini kaybetti, satış gelirleri 14 milyar 200 milyon rand (yaklaşık 967 milyon ABD doları) zarara uğradı ve bira fabrikalarının yüzde 30'u kapısına kilit vurmak zorunda kaldı" diye konuştu.Kovid-19'un yayılmasının önlenmesi için acil müdahalelerin gerekli olduğu konusunda hükümetle hemfikir olduklarını belirten Pillay, ancak devlet başkanı tarafından ilan edilen genel alkol yasağına katılmadıklarını söyledi.

Pillay'ın açıklaması, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'nın Pazartesi gecesi, alkol satışının yasaklanmasını da içeren bazı Kovid-19 kısıtlamaları ilan etmesinin ardından geldi. Afrika kıtasında, toplamda en çok Kovid-19 vakasının görüldüğü ülke Güney Afrika. Ülkedeki teyit edilmiş Kovid-19 vakalarının toplam sayısı, Pazar günü bir milyonu aştı.

Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı

Bu seferki yasağın bira sektörünü ve sektörün desteklediği 415 bin kişiyi olumsuz etkileyeceğini ifade eden Pillay, "Yeni bir yasağın, müşterileri yasağı delme yolları aramaya yönlendirmesinden ve yasadışı alkol ticareti ağını daha da güçlendirmesinden endişeliyiz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19 pandemisinden önce yaptığı bir açıklamada, Güney Afrika'da tüketilen tüm alkolün yaklaşık dörtte birinin kaçak satıldığı tahmininde bulunmuştu. Yasadışı üretilip satılan kaçak biranın körlük, karaciğer hasarı ve hatta ölüme yol açtığını dile getiren Pillay, kaçak biranın imal ve satışından dolayı hükümetin de vergi kaybına uğrayacağını vurguladı.

Editör: İRFAN KARSLI