BEİJİNG, 4 Mart (Xinhua) -- Hakemli Vertebrate Paleontology Journal dergisinde Cuma günü yayınlanan araştırmada, aralarında sırt, omuz, uyluk, ayaklar, kaburgalar ve çeşitli zırh levhalarından alınan kemiklerin bulunduğu zırhlı, ot yiyen bir dinozorun kalıntıları tanımlandı.

Bilim insanları bu kalıntıları, bilinen çoğu stegosaurustan çok daha erken bir tarih olan Orta Jura jeolojik zamanının Bajocian dönemine dayandırdı. Bu, uzunluğu burundan kuyruğa yaklaşık 2,8 metre olan ve nispeten küçük ama korkunç görünümlü dört ayaklı dinozorun yaklaşık 168 milyon yıl önce gezegende dolaştığı anlamına geliyor. Bilim insanları, bunun bir yetişkin mi yoksa genç mi olduğunu söyleyemiyor.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Bugüne kadar keşfedilen diğer tüm Orta Jura stegosauruslarından farklı olarak bu, daha küçük ve daha az gelişmiş bir kürek kemiğine, zırh plakalarında daha dar ve daha kalın tabanlara sahip bulunuyor. Araştırmaya göre bu tür, kendisinden 20 milyon yıldan daha yaşlı olan ilk zırhlı dinozorlardan bazılarıyla benzerlikler taşıyor.

Araştırmayı yöneten Chongqing Jeolojik ve Maden Kaynakları Araştırma ve Geliştirme Bürosu'ndan Dai Hui, "Bütün bu özellikler, stegosaurusların dinozor soy ağacındaki yerine dair ipuçlarıdır" dedi. Araştırmacılar bu dinozora, bulunduğu Çin'deki Chongqing bölgesine atıfta bulunmak için antik ismi olan "Bashan" ve "ilk" olduğu için Latince karşılığı olan "primitivus" kelimelerinin birleşiminden oluşturdukları Bashanosaurus primitivus adını verdiler.

Editör: İRFAN KARSLI