Çin, Perşembe sabahı Sichuan eyaletindeki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden, yerçekimi dalgalarının tespiti için kullanılacak iki uyduyu planlanan yörüngelerine gönderdi.

Merkezden yapılan açıklamaya göre, Yerçekimi Dalgalarının Yüksek Enerjili Elektromanyetik Karşılığı Tüm Gökyüzü Monitörü (Gravitational Wave High-energy Electromagnetic Counterpart All-sky Monitor-GECAM) görevini oluşturan iki uydu, saat 04:14'te (Beijing saati) Long March-11 taşıyıcı roketiyle fırlatıldı.

Perşembe günü fırlatılan roket, Long March roket serisinin 355'inci görevi oldu.

GECAM uyduları, yerçekimi dalgalarını izleyen gama ışını patlamaları, hızlı radyo dalgası patlamalarının yüksek enerjili radyasyonu, özel gama ışını patlamaları, magnetar patlamaları gibi yüksek enerjili gökyüzü olaylarını takip etmek ve nötron yıldızları, kara delikler, diğer kompakt nesneler ile bunların birleşme süreçleri üzerinde çalışmak için kullanılacak.

Bunlara ek olarak, uzaydaki güneş patlamaları, Dünya gama ışını parlamaları ve Dünya elektron ışınları gibi yüksek enerjili radyasyon olaylarını da tespit ederek, bilim adamları için gözlem verileri sağlayacaklar.

Çin'de artık ulusal düzeyde 85 turistik tesis var Çin'de artık ulusal düzeyde 85 turistik tesis var
Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde bulunan Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden Long March-11 taşıyıcı roketiyle, yerçekimi dalgalarının tespiti için iki uydu fırlatıldı, 10 Aralık 2020. (Fotoğraf: Guo Wenbin/Xinhua)■


GECAM projesi Çin Bilimler Akademisi tarafından yürütülüyor. Long March-11 roketi, Çin Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Şirketi (China Aerospace Science and Technology Corporation) tarafından geliştirildi.

Editör: İRFAN KARSLI