Yeni yıl tatiline bir haftadan az süre kalmışken, Kovid-19 vakalarının tek tük de olsa kuzeydoğudaki Liaoning eyaleti ve Çin'in güneyindeki yüksek teknoloji merkezi Shenzhen'in yanı sıra başkent Beijing'de de yeniden ortaya çıkması, yetkilileri salgın kontrol önlemlerini sıkılaştırmaya yöneltti.

Son 14 günde Beijing'de 9 teyitli yerel Kovid-19 vakası bildirildi. Vakaların tespit edildiği başkentteki üç semtte ana noktalarda geniş ölçekli nükleik asit testleri uygulandı.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Beijing'de Cumartesi günü bildirilen beş teyitli Kovid-19 vakası ve bir asemptomatik vakanın hepsi Shunyi semtindendi. Vakalardan dördü bir organize sanayi bölgesinde çalışıyordu ve bir tanesi de semtteki bir süpermarketin çalışanıydı. 40 yaşındaki asemptomatik vaka da bölgede yaşayan bir taksi şoförüydü.

Semt yönetimi, Pazar günü yerel saatle 15:00'e kadar 838 bin 270 kişiye nükleik asit testi uyguladı; 389 bin 294 kişinin testi negatif çıkarken, kalan örneklerin test edilmesine de devam ediliyor. Bu sırada, Beijing'deki Chaoyang semtinde de vakaların tespit edildiği üç topluluktaki 234 bin 413 kişiye test yapıldı. Yapılan Kovid-19 testlerinin tamamı negatif sonuç verdi.

Xicheng semtinde de 23 Aralık'ta bildirilen asemptomatik vakayla ilgili olarak anahtar bölgelerdeki 9 bin 566 kişinin nükleik asit testleri tamamlandı. Şimdiye kadar hepsinin Kovid-19 testleri negatif çıktı. Belediye sağlık komisyonuna göre, Pazar günü Beijing'de asemptomatik veya şüpheli, yerel yolla bulaşmış Kovid-19 vakası bildirilmedi.

Beijing yerel yönetimi sözcüsü Xu Hejian, Pazar günü düzenlenen basın toplantısında, "Anahtar bölgelerde nükleik asit testlerinin kapsamının ve sıklığının genişletilmesine ek olarak, yeme içme kuruluşları, perakende marketler, tarım ürünü pazarları ve süpermarketler gibi hizmet endüstrilerinde toplu testler uygulanacak" dedi.

Soğuk zincir gıdalardaki olası riskler ve potansiyel tehlikeler sebebiyle Xicheng semtinde soğuk zincir, yeme- içme ve gıda endüstrilerindeki tüm çalışanlara haftada bir nükleik asit testi uygulanmasına başlandı.

Beijing Belediyesi Kültür ve Turizm Bürosu yetkililerinden Zhou Weimin, yaklaşan Yeni Yıl ve Bahar Festivali tatillerinde Beijing'de tapınak kermeslerinin ya da geniş ölçekli kültürel aktivitelerin gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Beijing, parklara, manzaralı alanlara, performans gösteri merkezlerine ve turistlerin toplandığı diğer yerlere personel akışını kısıtlayacak. Beijing Metrosu, Cumartesi günü, koronavirüs salgını sırasında yolcuların toplanmasını önlemek için 24 metro istasyonundaki sekiz hatta yolcu akışını kısıtlayan bir açıklama yayınladı.

Uzmanlar, Beijing'e giren ürünlerin tamamen dezenfekte edilmesini önerdi ve halka da paketlerini teslim alırken salgın önleme tedbirlerine uyma çağrısında bulundu. Eyalet sağlık komisyonu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'in kuzeydoğusundaki Liaoning eyaletinin Pazar günü tamamı yerel, altı teyitli Kovid-19 vakası ve üç asemptomatik vaka bildirdiğini belirtti.

Teyitli vakalardan beşi liman kenti Dalian'da bildirilirken, daha önce asemptomatik vaka olarak kabul edilen bir kişi de teyitli vaka olarak eyaletin merkezi Shenyang'da yeniden kategorize edildi. Asemptomatik vakaların üçü de Dalian'da bildirildi. Komisyona göre, şu an itibarıyla kentteki 40 teyitli vaka hastanede, 31 asemptomatik taşıyıcı da karantina altında ve tedavi görüyor.

Dalian, soğuk zincir işçilerine düzenli olarak gerçekleştirilen nükleik asitlerinde 15 Aralık günü dört asemptomatik vakanın tespit edilmesinin ardından Pazar günü itibarıyla 33 teyitli yerel Kovid-19 vakası bildirdi. Yerel yönetim, Pazartesi gününden itibaren, Dalian limanından indirilen dökme mallar ile tüm ithal ve yerli soğuk zincir gıda konteynerlerinin dezenfeksiyon bilgilerinin kentin resmi izlenebilirlik yönetim platformuna beyan edilmesini talep etti.

Şehirdeki sağlık komisyonunun verdiği bilgiye göre, Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinin Shenzhen kentinde de Pazar günü bir asemptomatik Kovid-19 vakası bildirildi. Soyadı Wang olan enfekte kişinin yakın zamanda Beijing- Shenzhen arasında iki kez iş seyahati yaptığı belirtildi.

Wang, Cumartesi günü Beijing'den Shenzhen'e dönmesinin ardından nükleik asit testi yapıldı. Testin sonucu pozitif geldi ve Pazar günü Wang'e asemptomatik vaka teşhisi kondu. Vakayla yakın temasta bulunan herkes belirlendi ve tıbbi gözlem için karantina altına alındı.

Editör: İRFAN KARSLI