Çinli yetkililer, mali desteğin yabancı sermayeli büyük firmaları da kapsayacak şekilde genişletilerek fon yaratma maliyetlerini düşürmelerine ve Kovid-19'un ekonomik etkilerinden korunmalarına yardımcı olunması yolunda çağrı yaptı.

Ticaret Bakanlığı ve Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu tarafından ortaklaşa yayınlanan genelgede, bazı finansman programlarının Çinli firmalara sunulduğu gibi aynen yabancı sermayeli büyük firmalara da sunulması gerektiği belirtildi.

Genelgede, yabancı sermayeli büyük firmaların da, Çin Halk Bankası'ndan 1,5 trilyon yuan (yaklaşık 229,5 milyar ABD doları) tutarında yeniden borçlanma ve reeskont kotası hakkı olduğu bildirildi. Genelgede ayrıca, Çin İhracat-İthalat Bankası'nın 570 milyar yuan değerindeki yeni kredisinin, çeşitlendirilmiş ve kapsamlı mali destek çerçevesinde, nitelikli yabancı sermayeli büyük işletmeleri desteklemek için kullanılabileceği belirtildi.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Genelgede, yerel yönetim kurumlarının, yabancı sermayeli firmaların karşılaştığı mali hizmetlerle ilgili sorunları zamanında ele alması ve yabancı sermayeli firmalar ile finans kurumları arasındaki işbirliğini teşvik etmesi gerektiğinin de altı çizildi.

Yabancı sermayeli büyük firmalar arasında, elektronik ve telekomünikasyon ekipmanı, tıbbi cihazlar, otomobil ve giyim imalatı sektörlerindeki şirketler yer alıyor. Ancak liste bunlarla sınırlı değil. 0perasyonel zorlukları olan toptan satış, seyahat ve yaşlı bakımı gibi iş ve hizmetlerle ilgili firmalar da söz konusu listeye dahil.

Editör: İRFAN KARSLI