Politika

Çin ve Türkmen Cumhurbaşkanları diplomatik ilişkilerin 30. yıl dönümünü kutladı

BEİJİNG, 6 Ocak (Xinhua) Xi, mesajında son 30 yılda Çin-Türkmenistan ilişkilerinin büyük bir hızla geliştiğine işaret etti. Xi, Çin'in, Türkmenistan ile diplomatik ilişkiler k...

Abone Ol

BEİJİNG, 6 Ocak (Xinhua) Xi, mesajında son 30 yılda Çin-Türkmenistan ilişkilerinin büyük bir hızla geliştiğine işaret etti. Xi, Çin'in, Türkmenistan ile diplomatik ilişkiler kuran ilk ülke, Türkmenistan'ın daimi tarafsızlık politikasını destekleyen ilk ülkelerden biri ve Türkmenistan'ın siyasi bir belge şekli vasıtasıyla kurulan ilk stratejik ortağı ve aynı zamanda Türkmenistan'ın en büyük doğalgaz ticaret ortağı olduğunu belirtti. Xi, Çin-Türkmenistan ilişkilerinin geliştirilmesinin sadece iki ülke ve halklarına somut faydalar getirmediğini, aynı zamanda bölgesel barış ve istikrarın korunmasına da önemli katkılar sağladığını söyledi. Çin'in Türkmenistan ile ilişkilerine büyük önem verdiğini vurgulayan Xi, Çin'in her zaman olduğu gibi, Türkmenistan'ın kendi ulusal koşullarına uygun bir kalkınma yolu izlemesi, ulusal egemenliği ve ulusal bağımsızlığı koruması ve daimi tarafsızlık politikasını sürdürmesi konusunda sıkı bir şekilde destekleyeceğini vurguladı.

Xi, Berdimuhammedov ile yakın temas halinde kalmak ve 30. yıl dönümünü çeşitli alanlarda karşılıklı yarara dayalı işbirliğini sürekli derinleştirmek ve Çin-Türkmenistan stratejik ortaklığını iki ülke ve halklarının yararına yeni seviyelere çıkarmak için bir fırsat olarak görmek istediğini de sözlerine ekledi. Berdimuhammedov da mesajında, diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Türkmenistan ve Çin'in en geniş kapsamda çok yönlü işbirliği içinde olduklarını ve benzersiz bir çok seviyeli koordinasyon mekanizması kurduklarını söyledi. Berdimuhammedov, Çin'in, üst üste birkaç yıldır Türkmenistan'ın önemli bir ticaret ortağı olduğunu ve iki taraf arasındaki karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini canlı bir şekilde temsil ettiğini ifade etti. Türkmen tarafının, ikili ilişkilere büyük önem verdiğini belirten Berdimuhammedov, eşitlik, karşılıklı saygı ve çıkarların karşılıklı uyumu temelinde Çin ile yakın çalışmaya hazır olduğunu ve Türkmenistan-Çin ilişkilerini yüksek seviyelere çıkarmak için hiçbir çabadan kaçınmadığını da sözlerine ekledi.