ST. PETERSBURG, 12 Eylül (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya'nın St. Petersburg kentinde Brezilya Devlet Başkanı Özel Danışmanı Celso Amorim ile görüştü. Wang Çarşamba günü gerçekleşen görüşmede Çin'in, stratejik işbirliğini güçlendirmek ve karşılıklı siyasi güveni derinleştirmek üzere Brezilya ile birlikte çalışacağını belirtti. İki taraf, BRICS'in güvenlik konularından sorumlu üst düzey yetkililerinin bir araya geldiği toplantı sırasında ikili ilişkiler hakkında görüşmelerde bulundu.

Çin ve AB elektrikli araçlara yönelik gümrük vergileri anlaşmazlığında yapıcı istişarede bulundu Çin ve AB elektrikli araçlara yönelik gümrük vergileri anlaşmazlığında yapıcı istişarede bulundu

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, Çin ve Brezilya'nın hayati önem taşıyan istikrar sağlayıcı güçler ve gelişmekte olan büyük ülkeler olduğunu belirterek dünyanın barış, istikrar ve kalkınmasına daha fazla katkıda bulunacaklarını ifade etti. Wang, Brezilya ile stratejik işbirliğini daha da artırmaya, karşılıklı siyasi güveni geliştirmeye, karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini genişletmeye ve ikili ilişkileri yeni zirvelere taşımaya hazır olduklarını söyledi.

Amorim ise Brezilya ve Çin'in yakın iletişimi sürdürdüğünü ve karşılıklı güven ve etkin işbirliğini sağlamlaştırdığını kaydetti. Temsilci, iki ülke arasındaki önemli üst düzey etkileşimlerin bir sonraki aşamasına hazırlanmak ve ikili ilişkilerin daha da gelişmesini teşvik etmek üzere Çin ile birlikte çalışmaya istekli olduklarını söyledi. İki taraf, BRICS işbirliğinin güçlendirilmesinden daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlamak üzere örgüte üye ülkelerle el ele vererek ortak duruş sergileme ve ortak çıkarları koruma isteklerini dile getirdi. Ukrayna krizi konusunda da görüş alışverişinde bulunan iki yetkili, savaşı durdurmak ve barışı desteklemek için daha fazla ülkenin sürece dahil olup konuyla ilgili daha fazla uluslararası uzlaşı sağlanması gerektiğini belirtti.

Kaynak: rss