Çin'in Shanghai kentinde Bebinca Tayfunu'na karşı önlemler artırıldı Çin'in Shanghai kentinde Bebinca Tayfunu'na karşı önlemler artırıldı

JİUQUAN, 25 Ekim (Xinhua) -- Çin İnsanlı Uzay Ajansı'nın (CMSA) Yardımcı Direktörü Lin Xiqiang, Çin'in, uzay istasyonu uçuş görevlerine yabancı astronotları davet edebileceğini belirterek ülkenin bu süreç için hazır olduğunu ifade etti. Lin Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında, "Dünyaya bir davette bulunuyor ve uzayın barışçıl kullanımına sadık tüm ülke ve bölgeleri bizimle işbirliği yapmaya ve Çin'in uzay istasyonu misyonlarına katılmaya çağırıyoruz" dedi.

Yetkili ayrıca, gerekli koşullar sağlandığında Çin'in Ay'a iniş görevine yabancı uyruklu astronotları da dahil etme sözü verdi. Çin'in 2030 yılına kadar Ay'a mürettebatlı bir uzay aracı indirmeyi planladığını hatırlatan Lin, "Bu hedefin planlandığı şekilde gerçekleşmesini sağlamak için araştırma ve geliştirme çalışmalarımızı ciddiyetle ilerletiyoruz" dedi. Lin, ülkesinin insanlı uzay mühendisliğinin yalnızca barışçıl amaçlara hizmet ettiğini, uzayda hegemonya peşinde olmadığını ve olmayacağını yineledi. Lin, "Barışçıl kullanım, eşitlik, karşılıklı fayda ve ortak kalkınma temelinde uluslararası işbirliği ve etkileşimi sürdürmeye istekliyiz" dedi. Direktör yardımcısı, yapılacak işbirlikleri arasında ortak astronot uçuşları, uzayda uygulama yüklerine yönelik geliştirme çalışmaları ve deneyler, uzay ortamının yönetişimi, gençler için uzay ve havacılık bilimi eğitimi gibi alanların yer aldığını belirtti.

Editör: Şeymanur Erbay