Bebinca Tayfunu, Çin'e yaklaşıyor: Dördüncü seviye acil durum uyarısı yapıldı Bebinca Tayfunu, Çin'e yaklaşıyor: Dördüncü seviye acil durum uyarısı yapıldı

HEFEİ, 6 Eylül (Xinhua) -- Çin küresel işbirliği yaparak 2050 yılına kadar Ay'daki güney kutbu, ekvator ve Ay'ın uzak tarafını birbirine bağlayan bir ağ ile Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu inşa etmeye hazırlanıyor.

Çin'in derin uzay keşfi programının baş tasarımcısı olan Wu Yanhua, Çin'in doğusundaki Anhui eyaletinin Huangshan kentine bağlı Tunxi bölgesinde düzenlenen 2. Uluslararası Derin Uzay Keşif Konferansı'nda yaptığı konuşmada Ay'da kısa süreli insan katılımına imkan veren ve uzun vadeli robotik operasyonlar gerçekleştirebilen genişletilebilir ve sürdürülebilir bir sistemin planını açıkladı.

Ay yüzeyindeki, Ay yörüngesindeki ve Dünya'da bulunan bölümlerden oluşan bir bilimsel deney tesisi olacak şekilde planlanan istasyon iki aşamada inşa edilecek. İlk aşamada, Ay'ın güney kutup bölgesinde 2035 yılına kadar temel bir modelin yaklaşık 2050 yılına kadar ise genişletilmiş bir modelin kurulması planlanıyor.

Wu ayrıntılı plana göre kapsamlı bir Ay istasyonu olması ön görülen genişletilmiş modelin, merkez üssü olarak Ay yörünge istasyonunu, birincil üssü olarak ise güney kutbu istasyonunu kullanacağını ve Ay ekvatoru ile Ay'ın uzak tarafında keşif noktaları içereceğini söyledi.

Yetkili, genişletilmiş modelin gelecekte Mars'a insanlı inişler için temel oluşturabileceğini belirtti. Çin an itibarıyla 2030 yılına kadar Ay'a astronot indirmeyi planlıyor.

Wu konuşmasında güneş enerjisi, radyoizotop ve nükleer jeneratörlerle çalışacak olan istasyonun yapısını da özetledi. Buna göre istasyon, Ay ile Dünya arasında ve Ay yüzeyinde yüksek hızlı iletişim ağlarının yanı sıra üstü açık küçük arazi aracı, insansız uzun menzilli bir araç ile basınçlı ve basınçsız insanlı gezginler gibi Ay araçlarını da içerecek.

Yetkili, Dünya ile Ay arasında ulaşımı sağlamak için yörüngede ve Ay yüzeyinde yer alacak yakıt ikmal istasyonları, bir fırlatma aracı, bir yörünge aracı, bir iniş ve çıkış aracı ve bir geri dönüş kapsülünün dee geliştirilmekte olduğunu belirtti.

Wu, dünya genelindeki ülkeleri konsept çalışması, ekipman, sistem ve görev gibi farklı kademeleri bulunan programa katılmaya davet etti. 

Kaynak: rss