BEİJİNG, 21 Ağustos (Xinhua) -- Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü, Avrupa Komisyonu'nun Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 36,3'e varan oranlarda gümrük vergisi uygulama planını sert bir dille eleştirerek Çinli işletmelerin meşru hak ve çıkarlarını savunmak üzere gerekli tüm önlemleri alacaklarını söyledi. Ekim 2023'te Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik bir sübvansiyon karşıtı soruşturma açan komisyon geçtiğimiz ay Çinli elektrikli araç üreticilerine yüzde 37,6'ya varan ek geçici gümrük vergisi getirmişti. Komisyon Salı günü AB üye devletlerinin onayına tabi olarak bu gümrük vergilerini hafif düzeyde gözden geçirilmiş oranlarla daha kesin hale getirecek bir taslak plan yayımladı. Sözcü Salı günü yaptığı açıklamada, komisyonun Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturma sürecinin Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarına uygun olmadığını ve "adil rekabet" kisvesi altında "adil olmayan rekabet" teşkil ettiğini söyledi.

Çin halojenli bütil kauçuk ithalatı için anti-damping soruşturması başlattı Çin halojenli bütil kauçuk ithalatı için anti-damping soruşturması başlattı

Soruşturma sürecinde Çin hükümeti ve elektrikli araç sektörünün, anketler, yazılı yorumlar ve duruşmalarda verilen ifadeler gibi çeşitli yöntemlerle çok miktarda yasal belge ve kanıt malzemesi sunduğunu belirten sözcü Avrupa tarafının makul olmayan ve kurallara uymayan uygulamalarına karşı kapsamlı ve tam bir savunma yapıldığını dile getirdi. Komisyonun yanlış uygulamalarının küresel otomotiv tedarik zincirinin istikrarını bozacağını ve Avrupalı tüketicilerin çıkarlarına zarar vereceğini kaydeden sözcü, bu uygulamaların AB'nin yeşil dönüşümü ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki küresel işbirliğini de baltalayacağını sözlerine ekledi. İki tarafın Haziran'ın sonunda başlayan bu soruşturmalarda 10 tur teknik istişarede bulunduğunu kaydeden sözcü AB'ye ticari anlaşmazlıkların tırmanmasını önlemek üzere pratik önlemler alma çağrısı yaptı.

Kaynak: rss