Çin'in Shanghai kentinde Bebinca Tayfunu'na karşı önlemler artırıldı Çin'in Shanghai kentinde Bebinca Tayfunu'na karşı önlemler artırıldı

BEİJİNG, 16 Ağustos (Xinhua) -- Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Zhang Xiaogang, ABD'nin hegemonyasını devam ettirmeye ve dünyayı nükleer silahlarla korkutmaya çalıştığını söyleyerek ABD'yi sert bir dille eleştirdi. Zhang söz konusu açıklamayı Cuma günkü basın toplantısında ABD ve Japonya'nın, ABD-Japonya Kuvvetleri'ni yeniden kurmaları ve Çin'i nükleer silah cephaneliğini artırmakla suçlamaları hakkındaki yorumlarının sorulması üzerine yaptı. ABD ve Japonya'nın son dönemde daha yakın askeri ilişkiler kurmaya yönelik bahaneler üretmek için sözde "Çin'in askeri tehdidi" söylemine başvurduğunu kaydeden Zhang, bu tür eylemlerin blok cepheleşmesini körükleyip bölgesel barış ve istikrarı zedelediğini belirterek bu eylemlere kesin şekilde karşı olduklarını vurguladı. Dünyaya yönelik en büyük nükleer tehdidin ABD'den geldiğini kaydeden Zhang, ABD'nin dünyada en büyük nükleer cephaneliğe sahip olan ülke olduğunu ve nükleer silahları ilk kullanan taraf olma politikası izlediğini sözlerine ekledi.

Sözcü, Japonya'yı da nükleer saldırılardan mağdur olan tek ülke olarak tarihten ders almamak ve bunun yerine sözde "nükleer caydırıcılık" elde etmek için ABD'ye yaranmaya çalışmakla eleştirdi. Kendini savunma odaklı bir nükleer politika izlediklerini ve nükleer silahları ilk kullanan taraf olmama politikasına bağlı olduklarını kaydeden Zhang, nükleer yeteneklerini ulusal güvenliğin gerektirdiği minimum düzeyde tuttuklarını vurguladı. Zhang, "ABD ve Japonya'yı Soğuk Savaş zihniyetini terk etmeye, nükleer bir savaşın kazananı olmayacağını ve nükleer savaşın asla başlatılmaması gerektiğini fark etmeye, nükleer silahların ulusal ve kolektif güvenlik politikalarındaki rolünü azaltmaya ve küresel stratejik istikrarı zedelemek yerine teşvik etmeye yönelik somut adımlar atmaya çağırıyoruz" dedi.

Kaynak: rss