Bilim ve teknoloji

Çin, roket güçlendiriciler için yeni paraşüt sistemini test etti

Sistem, 3 Haziran'da meteoroloji uydusu Fengyun-4B'nin Sichuan eyaletindeki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden bir Uzun Yürüyüş-3B taşıyıcı roketi aracılığıyla sabit bir yörün...

Abone Ol

Sistem, 3 Haziran'da meteoroloji uydusu Fengyun-4B'nin Sichuan eyaletindeki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden bir Uzun Yürüyüş-3B taşıyıcı roketi aracılığıyla sabit bir yörüngeye gönderilirken test edildi. Şirkete bağlı bir enstitü tarafından geliştirilen 300 metrekarelik paraşüt, roket güçlendiricilerin önceden belirlenmiş bir yere inmesine destek oldu ve iniş alanının genişliğini yüzde 70 oranında daralttı.

Çoğu ülkede tipik olarak kıyı şeridinde bulunan fırlatma rampalarından farklı olarak, Çin'in ana fırlatma merkezleri iç kesimlerde bulunuyor; bu da, roketlerden ayrıldıktan sonra ağır güçlendiricilerin doğrudan yoğun nüfuslu alanların üzerinde uçtuğu anlamına geliyor. Bu nedenle, havalanmadan sonra roket güçlendiriciler ve diğer enkaz yere düşerken yerel toplulukların güvenliğini tehdit ediyor.

Roket güçlendiricilerin insan faaliyetinin olduğu bölgelere öngörülemez bir şekilde düşmesini önlemek, ülkenin bu yıl için planladığı çeşitli uzay fırlatmaları göz önünde bulundurulduğunda Çinli bilim adamları için acil bir görev haline geldi.

Uzun Yürüyüş-3 roketlerinin kıdemli tasarımcılarından Zhang Yipu'ya göre, yeni paraşüt sistemi, yere doğru düşen güçlendiricilerin duruşunu ayarlayıp hızını azaltabiliyor ve sonunda onları hedeflenen bir alana yönlendirebiliyor. Paraşüt projesinin teknik lideri Teng Haishan, sisteminin roket enkazının bulunup geri alınmasını daha hassas ve kontrol edilebilir hale getirmek için verimli ve düşük maliyetli bir yöntem oluşturacağını belirtti.