BEİJİNG, 21 Ağustos (Xinhua) -- Çin Otomobil Üreticileri Birliği, Avrupa Komisyonu'nun Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik yüksek gümrük vergileri uygulama planından son derece rahatsız olduklarını ve buna kesinlikle karşı olduklarını bildirdi. Ekim 2023'te Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik bir sübvansiyon karşıtı soruşturma açan komisyon geçtiğimiz ay Çinli elektrikli araç üreticilerine yüzde 37,6'a varan ek geçici gümrük vergisi getirmişti. Komisyon Salı günü AB üye devletlerinin onayına tabi olarak bu gümrük vergilerini hafif düzeyde gözden geçirilmiş oranlarla daha kesin hale getirecek bir taslak plan yayımladı. Elde edilen bilgilere göre örneklemeye tabi tutulan Çinli elektrikli araç üreticilerinden BYD'ye yüzde 17,0, Geely'ye yüzde 19,3 ve SAIC'e yüzde 36,3 oranında sübvansiyon karşıtı vergi uygulanacak.

Çin, fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik işlem merkezlerinin inşasına hız verdi Çin, fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik işlem merkezlerinin inşasına hız verdi

Birlik Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bu yüksek sübvansiyon karşıtı gümrük vergilerinin Çinli şirketlerin Avrupa'da faaliyette bulunma ve Avrupa'ya yatırım yapmaları açısından önemli riskler ve belirsizlikler getirdiğini ve şirketlerin güvenini sarsabileceğini belirtti. Açıklamada bu tür önlemlerin AB'nin otomotiv sektörü, istihdamı ve yeşil ve sürdürülebilir kalkınma çabalarına ciddi zarar verebileceği uyarısında bulunuldu. Birlik Avrupa tarafını otomotiv sektörünün gelişimine olanak sağlayan "adil, ayrımcı olmayan ve öngörülebilir bir piyasa ortamı" oluşturmak üzere diyalog ve işbirliğini sürdürmeye çağırdı. Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Salı günü yaptığı açıklamada AB'nin eylemleri karşısında Çinli işletmelerin meşru hak ve çıkarlarını savunmak üzere gerekli tüm önlemleri alacaklarını söylemişti.

Kaynak: rss