Beijing'de düzenlenen bir konferansta konuşan Çin Bilim ve Teknoloji Derneği (CAST) kıdemli yetkililerinden Huai Jinpeng, Çin'den toplamda 29 bilimsel derginin çeşitli bilimsel disiplinlerde küresel sıralamanın yüzde 10'u içerisinde bulunduğunu ve aralarından sekizinin de ilk beşte yer aldığını söyledi.

Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti

Essential Science Indicators'ın geçen yıl en iyi performans gösteren dergilere dair veri tabanında yer alan 100 küresel kurum içerisinden 78'i, Çin'in önde gelen bilimsel dergilerinde toplam bin 965 makale yayınladı. Bu sayı, 2019'a göre yüzde 39 artış gösterdi. CAST, diğer altı bölümle birlikte 2019 yılında mükemmel bilimsel dergiler yaratmak için bir eylem planı başlatmıştı. Bu girişim kapsamında önde gelen 22 dergi kilit proje olarak seçildi. Eylem planı, her yıl 30 yeni derginin kurulması için de destek sunacak.

Dergi yayıncılığının önemine vurgu yapan Huai, "Bilimsel dergileri, en iyi yeteneklerin toplandığı bir aşama ve gençler için eğitim üssü olan önemli akademik etkileşim platformları olarak görüyoruz. Çin'in bilim ve teknolojide kendine kaynaklarına dayanmasına yardımcı olacaklar" dedi. Aynı etkinlikte konuşan akademisyen Yang Wei, "Çin'in akademik üretimdeki artan gücü, birinci sınıf uluslararası bilimsel dergilerin oluşturulmasında da kilit bir rol oynadı" diye ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI