Su Kaynakları Bakanlığı ile Çin Bilimler Akademisi'nin ortaklaşa yönettiği Su Ekolojisi Enstitüsü'nden araştırmacılar, kısa süre önce bu balık türünden çok sayıda yavru elde etmeyi başardı. Enstitü, balık yavrularını Lancang Nehri'ndeki en büyük hidroelektrik santral olan Nuozhadu barajının rezervuarına bırakmayı planlıyor. Bu hamleyle birlikte nehirdeki balık kaynaklarının artırılması ve yerel balıkçılık sektörünün kalkındırılması hedefleniyor.

Bu plan aynı zamanda, hidroelektrik santralinin inşa edilmesinin ardından rezervuar bölgesindeki balık kaynaklarının yenilenmesine yönelik belirlenen şartı da karşılıyor. Güneydoğu Asya'da Mekong Nehri olarak da bilinen Lancang Nehri, sınırlar arası gemi ticareti için hayati bir su yolu. Nehrin alt kısımları, Çin'de ikinci sınıf ulusal koruma altındaki bir yabani tür olan Bagarius yarelliye ev sahipliği yapıyor.

Afganistan'ı vuran depremin izleri Afganistan'ı vuran depremin izleri

Bir zamanlar bölgedeki ana ticari balık türü olan Bagarius yarrelli, 2020 yılında Dünya Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi'ne "tehdit altındaki tür" olarak girdi. Genelde oldukça büyük olan bu nadir balık türü, 50 kilogramdan daha ağır olabiliyor. IUCN, bu yabani türün nüfusunun yıllar içinde azalma eğiliminde olduğunu tespit etti. Çin Su Ekolojisi Enstitüsü de bu balık türüne yönelik yapay döllenme alanındaki büyük buluşunu 2019 yılında duyurdu.

Editör: İRFAN KARSLI