Toplumsal cinsiyet eşitliği temel politikası ile çocukların gelişiminin önceliği ilkesinin uygulanmasında hayati rol oynayarak yeni dönemde kadın ve çocukların gelişimini daha üst düzeye çıkaracağı belirtilen bu planlarla, önümüzdeki 10 yılda kadın ve çocukların gelişimi için hedef ve görevler belirlenecek.

Çin'de Kadın Gelişiminin Ana Hatları (2021-2030) taslak planına göre, 2030 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliği politikası eksiksiz olarak uygulanacak. Kadınlar tüm yaşamları boyunca sağlık hizmetlerine eşit erişime, eşit eğitim, eşit ekonomik hak ve çıkarlar ile eşit siyasi haklara sahip olacak.

Kadınlar için yapılacakları içeren bu belge; sağlık, eğitim ve ekonomi dahil olmak üzere sekiz alanda 75 ana hedef ve 93 destekleyici önlem önerisini içeriyor. Çinli Çocukların Gelişiminin Ana Hatları (2021-2030) taslak planında ise çocukların sağlığı, güvenliği ve eğitimi ile çocuklarla ilgili dört farklı başlığa daha odaklanan 70 ana hedef ve 89 önlem yer alıyor.

Çocukların gelişimi taslak planına göre, 2030 yılına kadar çocuk haklarını koruyan yasa, yönetmelik ve politikalar iyileştirilerek çocukların gelişimi için belirlenen ana hatlara göre kentsel ve kırsal alanlar ile farklı bölgeler ve gruplar arasındaki çocuk gelişim farkı önemli ölçüde azaltılacak. Belgede, çocukların 2030 yılına kadar daha eşit ve erişilebilir temel kamu hizmetlerinden ve daha kapsayıcı sosyal yardımlardan yararlanacağı da belirtiliyor.

Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Editör: İRFAN KARSLI