Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

BEİJİNG, 1 Mart (Xinhua) -- Wang, son günlerde bazı Japon politikacıların Taiwan sorunu hakkında birçok kere saçma konuşmalar yaptıklarını ve Çin'in içişleri hakkında sorumsuz açıklamalarda bulunduklarını belirterek, "Çin buna kesinlikle karşı çıkıyor" dedi. Wang, Japonya'nın Çin'e yönelik saldırıları ve Taiwan'daki yarım yüzyıllık sömürge yönetimi sırasında sayısız suç işlediğini ve bu nedenle Çin halkına karşı ağır tarihi sorumlulukları bulunduğunu söyledi.

Wang şöyle konuştu: "İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya yenildi ve Taiwan anavatana geri döndü. Ancak Japonya'da bazı güçler hala Taiwan'a göz dikiyor. Japonya'nın saldırganlık, dengesiz savaş ve genişleme, zalim sömürgecilik ve köleleştirme dolu geçmişiyle yüzleşemiyor ve bunun üzerinde kafa yormuyorlar. Bundan da kötüsü, askeri bir başarı elde etmek için komşularındaki durumu suistimal etmeye ve deşmeye kalkışıyorlar."

Wang, Japon politikacıların son günlerde Taiwan hakkında anlamsız açıklamaları olduğuna ve hatta Japonya'nın kendi Nükleer Karşıtı Üç İlkesini ve bir tarafın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kapsamındaki yükümlülüklerini açıkça ihlal eden saçma yorumlar yaptıklarına işaret etti.

Sözcü, bunun yanı sıra, Japonya'nın ABD ile nükleer silahların paylaşılması konusunu ortaya atarak Japonya'da militarizmin hala devam ettiğine ilişkin tehlikeli eğilimi tam olarak ifşa ettiğinin altını çizdi.

Wang, "Taiwan Çin'in iç meselesidir ve Japonya ile hiçbir ilgisi yoktur" diyerek şöyle devam etti: "Japon tarafını tarih üzerinde derinlemesine düşünmeye, Çin ile Japonya arasında imzalanan dört siyasi belgede öngörülen ilkelere ve şu ana dek verdiği taahhütlere ciddiyetle uymaya, Taiwan konusunda sağduyulu hareket etmeye ve provokasyon yapmayı durdurmaya önemle davet ediyoruz."

Editör: İRFAN KARSLI