Bilim ve teknoloji

Çin ilk Mars gezgininin ismini açıklayacak

CNSA yetkilisi Lyu Bo, Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında Çin'in doğrusundaki Jiangsu eyaletinin merkezi Nanjing'in bu seneki Çin'in Ulusal Uzay Günü etkinliklerine...

Abone Ol

CNSA yetkilisi Lyu Bo, Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında Çin'in doğrusundaki Jiangsu eyaletinin merkezi Nanjing'in bu seneki Çin'in Ulusal Uzay Günü etkinliklerine ev sahipliği yapacağını söyledi. Ulusal uzay günü kapsamında düzenlenecek etkinlikler arasında açılış töreni, uluslararası Ay araştırma istasyonuna dair ikili konuşmalar ve dördüncü Çin Uzay Konferansı var. Lyu, Çin'in ilk Mars gezgininin ismini Cumartesi günkü açışış töreninde açıklayacağını söyledi.

Çin, Tianwen-1 aracını 23 Temmuz 2020'de fırlatmıştı. Bir yörünge kaşifi, bir iniş aracı ve bir gezgine sahip olan uzay aracı 24 Şubat'ta, yörünge manevrasını yaptıktan sonra Mars'ın park yörüngesine girmişti.Gezgine bir isim bulmak için başlatılan küresel kampanyaya geçtiğimiz Temmuz ayında start verilmişti. Hem ülke içinde hem de ülke dışındaki aktif internet kullanıcıları 10 aday isim arasından beğendikleri isimler için 20 Ocak-28 Şubat tarihleri arasında oy verdi.

Geçtiğimiz ay üç muhtemel isim öne çıktı. Bunlardan antik Çin mitolojisinde ateş tanrısı olan "Zhurong" listenin başında yer aldı. 2016 yılında Çin, ülkenin ilk uydusu olan "Dongfanghong- 1"in uzaya gönderildiği tarih olan 24 Nisan 1970'e referansla, 24 Nisan tarihini Çin'in Ulusal Uzay Günü olarak belirledi. Çin'in Ulusal Uzay Günü'nde gerçekleştirilen etkinlikler Çin halkı ile dünyanın Çin'in havacılık ve uzay alanındaki gelişimini daha iyi anlamaları için bir pencere görevi görüyor.

Bu yıl ülke genelinde yaklaşık 300 etkinlik gerçekleştirilecek. Halk, uzaya ilişkin çeşitli fuar pavyonlarını, uzay tesislerini, laboratuvarları ve atölyeleri ziyaret etme fırsatı bulacak. Akademisyenler ve uzmanlar kampüste uzay bilimi üzerine konuşmalar yapacak. Nanjing'de ayrıca, Ay numunelerinin yanı sıra Chang'e-5 geri dönüş kapsülü ve paraşütü de sergilenecek.