Bilim ve teknoloji

Çin, ilk Güneş keşif uydusunu bu yıl uzaya fırlatacak

Çin Uzay Bilimi ve Teknoloji Şirketi'ne bağlı Shanghai Uzay Uçuşu Teknolojileri Akademisi'nden (SAST) yapılan açıklamada, uydunun uzaya fırlatılmasıyla birlikte Çin'in Güneş k...

Abone Ol

Çin Uzay Bilimi ve Teknoloji Şirketi'ne bağlı Shanghai Uzay Uçuşu Teknolojileri Akademisi'nden (SAST) yapılan açıklamada, uydunun uzaya fırlatılmasıyla birlikte Çin'in Güneş keşiflerinde yeni bir döneme gireceği kaydedildi. SAST'ın verdiği bilgiye göre uydunun üzerindeki öncelikli yük, Güneş'in Hα dalga boyundaki görüntülerini biraraya getirecek olan Hα solar görüntüleme spektrometresi olacak. Spektrometre, araştırmacıların solar patlamalar sırasında Güneş'teki atmosferik sıcaklık ve hız gibi değişiklikleri gözlemlemesini sağlayacak.

Uydunun tasarımı, rampa kabini ile yük kabininin birbirinden ayrılmasını ve böylece işaretlemede çok yüksek düzeyde doğruluk ile roketin taşıdığı yükün istikrarının garanti altına alınmasını sağlıyor. Çin, yeryüzüne konuşlandırılmış bir Güneş gözlem ağı kurmuş ve solar spektrum ile solar manyetik alanlar gibi araştırma alanlarında ilerlemeler kaydetmişti ancak şimdiye kadar uzay-temelli bir Güneş keşfi gerçekleştirmemişti.

Uzmanlar, uzay-temelli bir Güneş keşfinin Çin'in Güneş üzerindeki temel araştırmalarını ileri taşımasını, ilgili yüksek teknolojili sektörlerin gelişimini yönlendirmesini ve Güneş fiziği alanında uluslararası araştırmalara katkı sunamasını temenni ediyor. SAST, 24 Eylül'de Güneş uydusuna isim vermek için bir kampanya başlattı. Uydunun ismi, başarılı bir şekilde uzaya gönderilmesinin ardından açıklanacak.