Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Macaristan İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. Macaristan İnovasyon ve Teknoloji Bakanı Laszlo Palkovics imza töreni sırasında, "Macaristan; Uzak Doğu ve Batı Avrupa arasındaki ticaretten en üst seviyede faydalanan ülke olduğu için Orta Avrupa'nın nakliye, lojistik ve dağıtım merkezi haline gelebilir" dedi. Macaristan'ın Doğuya Açılım politikasına uygun olarak, Budapeşte-Belgrad demiryolu hattının Macaristan bölümünün modernizasyonun da devam ettiğini hatırlatan Palkovics, "Bu yıl Çin'den gelen 100'üncü konteyner treni de Macaristan'a ulaştı, İpek Yolu üzerinden teslimatlar da havadan devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Palkovics, "Macaristan, Çin'in bölgedeki en önemli ortağı haline gelmek için halihazırda pek çok şey yaptı: Macaristan'ın güneyindeki Kaposvar'da Orta Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santralini birlikte kurduk" diye konuştu. Macar bakan, yeni anlaşmalarla, "Macaristan'ın rekabet gücünün kalıcı olarak artması için kilit önemde olan sektörlerde rakiplerimize karşı avantaj elde edeceğiz" mesajı verdi. Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri, Şubat 2021'de dijital ve yeşil ekonomideki işbirliklerini genişletme konusunda mutabakata varmıştı.

Yeni anlaşmalar kapsamında Çin ve Macaristan, ekonominin tüm sektörlerinde dijital dönüşümü hızlandırmayı, yeni iş modelleri benimsemeyi, dijital beceri eğitimleri gerçekleştirmeyi ve dijital teknolojilerde inovasyon amacıyla işbirliği yapmayı kabul etti. İki bakanın temaslarıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada bakanların; yeşil ekonomi ve temiz enerji alanlarında karşılıklı fayda getiren işbirliğini derinleştirme, sektörel stratejiler ile politikaları koordine etme ve yeşil kalkınmayı teşvik etme başlıklarında da anlaştıkları belirtildi.

Editör: İRFAN KARSLI