Çin, Taiwan'a silah satışı yapan ABD'li askeri şirketlere karşı önlem uygulayacak Çin, Taiwan'a silah satışı yapan ABD'li askeri şirketlere karşı önlem uygulayacak

BEİJİNG, 15 Eylül (Xinhua) -- Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, Güney Çin Denizi'nde sorun çıkaran ve Çin'in toprak bütünlüğü ve denizcilik alanındaki haklarını ihlal eden her türlü eyleme kararlılıkla karşı koymak için güçlü ve etkili önlemler alacaklarını belirtti. Wu Cumartesi günü, Filipinler'in Çin'e ait Xianbin Jiao'nun komşu sularına yasadışı müdahalesine ilişkin Filipinler ve ABD tarafından yapılan açıklamaları yorumladı.

Xianbin Jiao da dahil olmak üzere Nansha Adaları'nın Çin topraklarının doğal bir parçası olduğunu belirten Wu, Çin'in ilgili denizlerdeki hak koruma ve kanun uygulama faaliyetlerinin meşru ve profesyonel olduğunu vurguladı. ABD'nin Güney Çin Denizi meselesinde taraf olmadığını ve Çin ile Filipinler arasındaki deniz ihtilaflarına müdahale etme hakkı bulunmadığını belirten Wu, bu ülkenin ikili anlaşmaları Çin'in toprak bütünlüğü ve denizcilik alanındaki hak ve çıkarlarını baltalamak için bahane olarak kullanmaması gerektiğini söyledi. Sözcü, Güney Çin Denizi'ndeki mevcut gerilimin Filipinler'in tekrarlanan provokasyonları ve sorumsuz eylemlerinin yanı sıra ABD'nin çatışmayı kışkırtma ve yangını körükleme politikasından kaynaklandığını ifade etti.

Kaynak: rss