Sağlık

Çin Dışişleri Sözcüsü: Çin, DSÖ ile yakın işbirliği sürdürüyor

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ülkesinin Kovid-19 virüsünün kaynağının izini sürmek için uzman heyetinin Çin'e yaptığı ziyarette, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile olumlu ve yapı...

Abone Ol

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ülkesinin Kovid-19 virüsünün kaynağının izini sürmek için uzman heyetinin Çin'e yaptığı ziyarette, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile olumlu ve yapıcı bir şekilde yakın iletişimi sürdürdüğünü söyledi. Sözcü Hua Chunying, Çarşamba günü düzenlediği günlük basın toplantısında, DSÖ uzmanlarının Kovid-19'un kaynağıyla ilgili çalışmalar için Çin'e seyahat etmeleri hakkındaki soruya yanıt verdi. Hua, "Çin her zaman açık, şeffaf ve sorumlu oldu. Virüsün kaynağını bulmaya yönelik uluslararası araştırmaları teşvik etmek için DSÖ ile bilimsel işbirliğinin başını çekti" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, geçen yılın Şubat ve Temmuz aylarında Çin'in yerel salgını önleme ve kontrol etmeye ilgili ürkütücü işlerle karşı karşıya kaldığı dönemde, ülkesinin virüsün kaynağını izleme konusunda işbirliği yapmak ve dünya çapındaki kaynak izleme bilimsel işbirliği planının Çin ayağını oluşturmak için DSÖ uzmanlarını Çin'e iki kez davet ettiğini söyledi. Sözcü, geçen yıl Ekim ayında, Çin tarafının uluslararası uzmanlar heyetinin üyeleri üzerinde anlaşmaya vardığını belirtti ve iki tarafın uzmanlarının o zamandan beri sık sık etkileşim gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.

Hua, dünya çapında pandemi durumunun hala çok ciddi olduğunu belirterek Çin'in salgını önlemek ve kontrol altına almak için her türlü çabayı gösterdiğini söyledi.

Hua, "Yine de, salgına karşı uluslararası işbirliğini desteklemek için Çin, zorlukların üstesinden geldi, hazırlıklarını hızlandırdı ve uluslararası uzman heyetinin Çin ziyareti için elverişli koşullar yaratmak için elinden geleni yaptı. DSÖ bunu açıkça biliyor" dedi. Virüsün kaynağını izleme sorununun çok karmaşık olduğunu belirten Hua, Çin'deki uluslararası uzman heyetinin çalışmalarının sorunsuz ilerlemesini sağlamak için gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi ve ilgili özel düzenlemelerin yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi, "Şu anda, iki taraf hala bunun üzerinde görüşüyor" dedi.

Hua, "Bildiğim kadarıyla, uluslararası uzman heyetinin Çin'e gelmesi için belirli tarihler ve düzenlemeler konusunda iki taraf hala yakın iletişim halinde. Anlaşmanın iki taraf arasındaki iletişim yoluyla mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılmasını umuyoruz" diye ekledi.