Politika

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: ABD'ye emisyonları azaltma çağrısı yaptık

BEİJİNG, 12 Ocak (Xinhua) -- Wang açıklamayı, ABD'de 2021'deki kömür yakmalı elektrik üretimindeki yüzde 17 artışın, ülkenin 2025 ve 2030 iklim hedeflerine ulaşma yolundan sap...

Abone Ol

BEİJİNG, 12 Ocak (Xinhua) -- Wang açıklamayı, ABD'de 2021'deki kömür yakmalı elektrik üretimindeki yüzde 17 artışın, ülkenin 2025 ve 2030 iklim hedeflerine ulaşma yolundan sapmasına yol açan emisyon sıçramasının ana nedenlerinden biri olduğuna dair haberlere ilişkin bir soru üzerine yaptı. Wang, ABD'yi "ortam yoklayan" olmak yerine emisyonları azaltmak için harekete geçmeye çağırdı.

Wang, ABD'nin gelişmiş bir ülke ve önemli bir sera gazı salgılayıcısı olarak gözlerini diğer ülkelere dikmeyi bırakıp kendi işine odaklanması gerektiğini vurguladı. Sözcü, "ABD'nin daha az boş konuşmaya ve daha çok çalışmaya ihtiyacı var" dedi.

Wang, "ABD'deki emisyon artışı bize, emisyon azaltma hedeflerini belirlerken objektif ve rasyonel olunması, ortak fakat farklı sorumluluklar prensibine bağlı kalınması ve farklı ulusal koşulların dikkate alınması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. İlgi odağı olmak veya gelişmekte olan ülkelerin meşru kalkınma hak ve çıkarlarını sınırlamak için ne çok yüksek hedeflerimiz olmalı ne de hedefleri kötü niyetle yükseltmeliyiz" dedi.

Çin'in iklim değişikliğiyle mücadele konusunda her zaman bir eylem ülkesi olduğuna işaret eden Wang, ülkesinin ulusal şartları şartlarıyla orantılı olarak uluslararası sorumlulukları aktif şekilde üstlendiğini ve iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını hızlandırdığını ifade etti.

Wang, 2020'deki iklimle ilgili eylem hedeflerini planlanandan önce fazlasıyla gerçekleştiren Çin'in, Eylül 2020'den bu yana, karbon emisyonunda zirve yapma ve karbon nötr olma hedef ve vizyonunu açıklamış olduğunu hatırlattı. Çin ayrıca, Ulusal Katkı Beyanı'na yönelik yeni hedefler belirlerken, karbon emisyonunda zirve yapma ve karbon nötrlüğüne yönelik "1+N" politika çerçevesini duyurdu. Wang, "Çin, somut eylemlerle küresel iklim yönetimine olumlu enerji enjekte etti" dedi.