Çin Dışişleri Bakanı Wang yeni göreve gelen İran Dışişleri Bakanı Arakçi'yi kutladı Çin Dışişleri Bakanı Wang yeni göreve gelen İran Dışişleri Bakanı Arakçi'yi kutladı

NANJİNG, 12 Ocak (Xinhua) Bahreyn ve Çin'in eskiye dayanan ilişkilere ve sağlam bir dostluğa sahip olduğunu kaydeden Al Zayani, Bahreyn'in Çin ile ilişkileri güçlendirmeye ve derinleştirmeye büyük önem verdiğini ve her alanda ikili işbirliğini genişletmeye hazır olduğunu söyledi. Wang da, Bahreyn'in Çin'e yönelik dostane politikaya sıkı sıkıya bağlı kalmasını takdir ettiklerini belirterek, Bahreyn'e de Çin'in temel çıkarlarını ve başlıca endişelerini içeren konularda verdiği sağlam destek için teşekkür etti. Çin'in çok taraflılığı sıkı bir şekilde savunup uyguladığını ve BM Antlaşması'nın amaç ve ilkelerini desteklediğini kaydeden Wang, Çin'in uluslararası tarafsızlık ve adaleti ortaklaşa savunmak için her zaman gelişmekte olan ülkelerin ve küçük ve orta ölçekli ulusların yanında yer alacağını söyledi. Wang, Çin'in Bahreyn'in uzun vadeli ve güvenilir bir stratejik ortağı olmaya ve karşılıklı güven ve dostluğu derinleştirmeye istekli olduğunu da sözlerine ekledi. Wang, Çin'in Bahreyn'e aşı sağlamaya, uluslararası pandemiyle mücadele işbirliğini doğru yolda tutmak için Bahreyn ile çalışmaya ve virüsün kaynağının küresel olarak izlenmesine ilişkin bilimsel ve adil araştırmayı sağlamaya devam edeceğini belirtti.

Wang, Çin'in 5G iletişim, e-ticaret, dijital ekonomi ve büyük veri üzerine ikili işbirliğini güçlendirmeye ve altyapı ile fotovoltaik projeler alanlarında işbirliğini ilerletmeye hazır olduğunu söyledi. Çin'in, daha rekabetçi Çinli işletmeleri Bahreyn'e yatırım yapmaya teşvik ettiğini belirten Wang, Bahreyn'in Çinli işletmeler için açık, adil ve ayrımcı olmayan bir iş ortamı sağlamaya devam etmesini umduğunu da sözlerine ekledi. Al Zayani de, Bahreyn'in iç işlerine karışmama, karşılıklı saygı, iyi komşuluk ve barışçıl anlaşmazlıkların çözümü gibi uluslararası ilişkileri yöneten temel normları tanıdığını söyledi ve Bahreyn'in insan hakları konularının siyasallaştırılmasına da karşı olduğunu ve Çin'in birlik ve istikrarı koruma çabalarını desteklediğini de sözlerine ekledi. Al Zayani, Bahreyn'in Çin'in Beijing Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmasını desteklediğini ve sporun siyasallaştırılmasına karşı olduğunu söyledi. İki taraf, Çin ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) arasındaki işbirliğinin yanı sıra İran nükleer sorunu ve Ortadoğu'daki durum hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI