BEİJİNG, 7 Ağustos (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Salı günü Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile Ortadoğu'daki durumu değerlendirmek üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kendi talebi üzerine yapılan görüşmede Safedi, Hamas lideri İsmail Haniye'nin suikasta uğramasının Ortadoğu'daki gerilimi daha da tırmandırarak durumu çok tehlikeli hale getirdiğini ve bunun hiçbir tarafa fayda sağlamayacağı gibi çok sayıda kayba yol açacağına inandıklarını söyledi. Bakan, uluslararası toplumdan çatışmanın tırmanmasını önlemek, uluslararası hukuk ihlallerini durdurmak, Gazze'de mümkün olan en kısa sürede ateşkes sağlamak ve nihayetinde iki devletli çözümle Filistin'in egemen bir devlet olarak bağımsızlığını sağlamak üzere derhal harekete geçmesini istedi.

Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti

Çin'in Filistin-İsrail çatışması konusunda her zaman tarafsız ve adil bir tutum sergilediğini vurgulayan Safedi, Çin ile iletişimi sürdürmeye istekli olduklarını belirtti. Bakan, Çin'in ateşkesin sağlanması ve savaşın durdurulması konusunda daha önemli rol oynayacağına inandıklarını ifade etti. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang ise uluslararası ilişkilerin temel normlarını ihlal eden, İran'ın egemenliğini çiğneyen, Gazze'deki ateşkes müzakere sürecini baltalayan ve bölgesel durumun daha da tırmanmasına yol açan suikasta kesinlikle karşı çıkıp bu suikastı şiddetle kınadıklarını söyledi. Bölgede durumun kötüleşmesi ve tırmanmasını önlemenin yolunun Gazze'de mümkün olan en kısa sürede tam ve kalıcı bir ateşkes sağlanmasından geçtiğini belirten Wang, uluslararası toplumu bu konuda daha tutarlı davranıp birlikte hareket etmeye çağırdı.

Kaynak: rss