BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 25 Eylül (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Ukrayna meselesinde barış görüşmelerini teşvik konusunda tüm tarafların gerçekten kararlılıkla hareket etmesi gerektiğini söyledi. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang söz konusu açıklamayı Salı günü Birleşmiş Milletler merkezinde Ukrayna'daki durumla ilgili düzenlenen üst düzey Güvenlik Konseyi toplantısında yaptı.

Wang, Güvenlik Konseyi'nin farklılık ve çelişkiler arasında bir köprü, farklılıkları gidererek ortak zemin arayışının savunucusu, ortak güvenliğin koruyucusu ve kalıcı barışın kurucusu olarak hareket etmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda üç öneride bulunan bakan, öncelikle bölgedeki tansiyonun düşürülmesinde kriz duygusunun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Wang, kitle imha silahlarının kullanılmaması, nükleer enerji santralleri gibi barışçıl amaçlı nükleer tesislere saldırılmaması ve sivillerin ve sivil tesislerin hedef alınmaması gerektiğini vurguladı.

Wang ikinci olarak barış görüşmelerinin teşvik edilmesinde sorumluluk duygusunun güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Diyalog ve müzakerenin Ukrayna krizinden çıkışın tek geçerli yolu olduğuna dikkat çeken Wang, uluslararası topluma barış görüşmelerini teşvike yönelik ortak çabalar oluşturmak üzere mevcut fırsatı değerlendirme çağrısı yaptı. Wang üçüncü olarak da bölgede gerginliğin yayılmasını yönetme konusunda aciliyet duygusunun güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı: ABD, Çin'i kontrol altına alma saplantısına son vermeli Çin Dışişleri Bakanlığı: ABD, Çin'i kontrol altına alma saplantısına son vermeli

Uluslararası toplumu enerji, finans, ticaret, gıda güvenliği ve petrol ve doğalgaz boru hatları gibi kilit altyapıların korunması konularında işbirliğini güçlendirmeye çağıran Wang, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarı ve sorunsuz akışının bu yollar ortaklaşa şekilde güvence altına alınabileceğini vurguladı. Çin'in Ukrayna krizini çıkaran ülke ya da krizle ilgili bir taraf olmadığını kaydeden Wang, Çin'in her zaman barıştan yana olduğunu ve Rusya ve Ukrayna da dahil olmak üzere tüm taraflarla temasını sürdürdüğünü dile getirdi.

Ukrayna konusunda Çin'i suçlamaya, Çin'e saldırmaya ya da Çin'i karalamaya yönelik her türlü girişimin sorumsuzca olduğu ve başarılı olamayacağı uyarısında bulunan Wang, uluslararası toplumu ortak, kapsamlı, işbirliğine dayalı ve sürdürülebilir bir güvenlik vizyonunu desteklemek üzere işbirliği yapmaya çağırdı.

Kaynak: rss